WELKOM
in MALEISIň

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIň
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Satť (Satay)
Maleise Satť Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 


 

ZIP-LINE
(tokkelen)

Zip-line of tokkelen.... is afdalen aan een diagonaal gespannen lijn; een soort kabelbaan, waarbij je met snelheid naar beneden suist. Binnen "no time" sta je weer met beide benen op de grond. In Nederland werd dat gedaan vanaf bijv. de Euromast in Rotterdam.
Wij zullen het op deze pagina maar zip-linen noemen (spreek uit: ziplijnen). Op Sabah kun je zo zweven van het ene eiland naar het andere: van Pulau Gaya naar Pulau Sapi. Deze eilanden liggen dicht bij elkaar en de afstand, die je aflegt is 250 meter. Het gebeurt allemaal voor de kust van Kota Kinabalu (KK). In het Tunku Abdul Rahman Park.
Zip-linen is een leuke en avontuurlijke ervaring. Je bent misschien wel sportief en wilt het combineren met de beklimming van Mount Kinabalu. Deze laatste wordt besproken op een andere pagina. Nu het zip-linen!
Je vraagt informatie bij de receptie van je hotel en zij vertellen, waar je moet zijn. Het bedrijf heet "Coral Flyer" en het bestaat al meer dan 15 jaar. Ze hebben genoeg ervaring en veiligheid staat hoog in het vaandel. Alle wordt dubbel gecontroleerd, met inbegrip van harnassen, helmen en trolleys worden elke dag gecontroleerd. We kunnen dus zeggen, dat alles veilig is, wanneer we gaan.
 


Ze claimen, dat het de langste zip-line ter wereld is, maar dat is niet waar. Op de Filippijnen is een zip-line van 1700 meter in Sablayan, Occidental Mindoro. Maar als je toch In Kota Kinabalu bent, vind je hier een hele leuke ervaring. Het is in ieder geval de langste zip-line in MaleisiŽ.
Als je hebt besloten om het eens te proberen, vertrek je 's morgens en bent om ca. 15.30 weer terug op de jetty. De kosten voor dit avontuurlijk uitje is ca. RM 70 (ca Ä 17,50).
Als je gereserveerd hebt, word je om ca. 08.00 uur bij je hotel opgehaald. Met "mini-van" (bestelwagen) word je naar de Jesselton jetty gebracht. Hier stap je op een boot, die je in 20-minuten naar Pulau Gaya (Gaya eiland) brengt. Dit is het grootste van de vijf eilanden, dat deel uitmaakt van het Tunku Abdul Rahman National Park.
Daar aangekomen, begint er een wandeling van 1,6 kilometer door de dichte tropische jungle. Je ziet 30 meter hoge bomen en je hoort het geluid van de neushoornvogels. Rotan planten, bamboe bomen en wilde paddenstoelen omlijsten het voetpad. Je ziet hagedissen wegschieten. Eindelijk kom je aan bij de vertrekplaats. De spannende rit kan beginnen.
Je krijgt een briefing over de veiligheid. Er zijn twee zip-linen naast elkaar gespannen. Je kunt dus met z'n tweeŽn tegelijkertijd vertrekken. Als de weercondities goed zijn, kun je met een snelheid van zo'n 65 kilometer naar beneden suizen. Je suist over het water van het ene eiland (Pulau Gaya) naar het andere (Pulau Sapi). De wind waait in je gezicht en er is pure opwinding. Vergeet niet te genieten van de rit. Kijk niet om, want je kunt nog een keer om te zien, wat je gemist hebt.

 

Na een veilige landing kun je genieten van alles om je heen. Je kunt je ontspannen en genieten van de jungle om je heen of van de lunch, die je hebt meegebracht. Of geniet je van de lunch, die daar geserveerd wordt? Je kunt nog luieren op strand of even gaan zwemmen in het helder, blauwe water.

Een woordje:
Het Tunku Abdul Rahman National Park bestaat uit 5 eilanden, die dicht bij de stad Kota Kinabalu liggen. Het is een natuurpark op 3 km afstand van de stad. Het staat bekend om zijn schoonheid. Een geweldige set van de eilanden zo dicht bij een drukke stad is vrij zeldzaam, vooral als ze in zo'n goede conditie. De stad heeft tientallen duikbedrijfjes om de vele mensen naar de bloeiende onderwater flora en fauna te laten kijken. Op de eilanden zelf is er een overvloed aan prachtige stranden en het jungle tochten.

De stranden zijn schoon en dat willen ze graag zo houden, maar er zijn bijna geen stranden op aarde, waar geen vuil aanspoelt. Bepaalde getijden, stromingen en stormen kunnen drijvend afval op stranden brengen. Het is niet de schuld van de autoriteiten van het National Park, of een teken dat MaleisiŽrs zijn vies, het is een wereldwijd probleem en ieder mens op de planeet is op ťťn of andere manier hiervoor verantwoordelijk.
Hoewel het vaak onzichtbaar is voor ons vanaf het strand, kun je je misschien wel voorstellen, hoe het voor de schildpadden is, die fout zakken voor kwallen aanzien en ze opeten. Of walvissen en walvishaaien (dat zijn waterfilters), die alle kapotte plastic zakken inslikken. Klagen over wat je niet leuk vindt, is verspilde energie. Maak het verschil met een actie. Zo heb je invloed op mensen om je heen. Hou alles hier in het Tunku Abdul Rahman National Park schoon!


WELKOM
in
MALEISIň