WELKOM
in MALEISIË

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIË
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Saté (Satay)
Maleise Saté Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 

 

Taman Negara

Je gaat hoofdzakelijk voor de flora naar Taman Negara. Je ziet slecht apen en vogels en geen andere wilde dieren. Verder geniet je van de geluiden uit de jungle met zijn prachtige flora.
Het voordeel is, dat je van de natuur kunt genieten, zonder je druk te maken. Wie wilde dieren wil zien, kan beter naar Endau Rompin gaan.

De bus naar Taman Negara vertrekt 's morgens omstreeks  8 uur vanaf uw hotel.
Een rit van ongeveer 3 uur brengt de bus u naar Kuala Tembeling. Er is onderweg slechts één stop bij een benzinestation. Hier kunt u naar het toilet en eventueel nog iets kopen.
Wanneer u in Kuala Tembeling met de bus arriveert en bent uitgestapt, moet u naar verschillende loketten om: 
- de boot te bevestigen (1), 
- "permit" (toestemming) voor het park(2) 
- en ook een "permit" voor uw camera (3). 

 

 

Rugzakkers kunnen eventueel hier ook een bootkaartje  en "permits" kopen voor het Park. 
In Kuala Tembeling kunt u de lunch gebruiken, voordat de boten om 2 uur naar Taman Negara vertrekken. De tocht stroomopwaarts duurt 3 á 4 uur. U arriveert ongeveer om half vijf in Taman Negara.

 

De boten naar Taman Negara vertrekken om half twee. Na een mooie boottocht over de Tembelingrivier komt u aan in het Nationale Park Taman Negara. U ziet onderweg karbouwen uit het water vluchten, vrouwen die met de was bezig zijn, handelaren die stroomafwaarts varen. Er is leven genoeg op deze waterweg. 
Wanneer u bent aangekomen, kunt u inchecken en naar uw vrijstaande chalet gaan. Uw chalet heeft een veranda met stoelen en binnen is het airconditioned. 
Er is in Taman Negara ook een jeugdherberg en op sommige plaatsen is het zelfs toegestaan om te kamperen. Op het terrein van het Resort zijn twee winkeltjes. Zit uw diner niet in uw arrangement, dan kunt u naar één van de floating restaurants aan de overkant van de rivier.
De plaats heet hier: Kuala Tahan.

De excursies.

U kunt eventueel direct om half vijf met een excursie mee naar een Orang Asli village. Met een gewone prauw met buitenboordmotor gaat u naar de dichtstbijzijnde nederzetting.
Vrouwen lopen zonder bovenstukje, maar wanneer ze ons zien, trekken ze gauw een T-shirt aan. De "chief" doet ook gauw een overhemd aan. Boven een vuurtje worden wat visjes geroosterd. Een kind speelt met een jong poesje. Vrouwen maken van bamboe een haarkam. Mannen zijn bezig met het maken blaaspijpen en pijltjes (rapids). Anderen liggen lui achterover in hun hut.
De hutten worden gemaakt van (palm)bladeren en zijn in twee uur gebouwd. Mocht er iets ergs gebeuren in het dorp, dan vertrekt de stam. Zoiets ergs kan het overlijden van een stamlid zijn. Men gaat dan elders een nieuw dorp bouwen. Overigens bestond ons dorp uit 10 hutten, waar de meeste bewoners lui achterover lagen.
We kregen een demonstratie van blaaspijp schieten (rapid shooting).
Overdag verzamelen de Orang Asli hun voedsel. Ze vissen met werpnetten in de rivier of gaan op jacht met hun blaaspijpen. Ze nemen soms wel honderden pijltjes mee. Als je de prooi mist, moet je er toch genoeg bij je hebben, want je vindt de pijltjes niet meer terug. Deze pijltjes (zo groot als een satéstokje) dopen ze in gif, zodat de geraakte dieren verdoofd worden. Dit gif wordt gemaakt van de bast van een boom.  De Orang Asli jagen voornamelijk op vogels en apen.

's Avonds wordt er een avondwandeling gemaakt. Vaak is het tegen de schemering een kakofonie van geluiden van insecten, geroep en gefluit van vogels en gehuild van wilde dieren. In het maanlicht ziet u vurige stipjes tussen de bomen heen en weer schieten. Dat zijn vuurvliegjes en kevertjes met fluorescerende vleugels en staarten. Op de grond liggende dode bladeren glinsteren in de schemering, omdat ze bedekt zijn met lichtgevende korstmossen.
Er zijn overigens wel oerwoudschuilplaatsen, waar men 's nachts de wilde dieren kan bespieden. Dit zijn kleine hutten op palen, meestal bij een riviertje of zouten liksteen.
Wees overigens niet bevreesd, dat u een Maleise tijger, neushoorn of olifant zal tegenkomen. Zij leven heel diep in het oerwoud. U zult dan een tocht moeten maken naar Mount Tahan en dat duurt wel een week. Wel kunt u een ontmoeting hebben met bijvoorbeeld een tapir of een varaan.

De volgende dag staat er 's morgens een wandeling op het programma. 

Na het ontbijt loop je ongeveer één kilometer door de jungle, voordat je bij de "canopy walkway" aankomt.
Dit is een touwpad (zie foto) hoog in de bomen gespannen. 
Je loopt over een brede plank met rechts en links een leuning van touw. Je kunt niet naar beneden vallen, want van de leuning naar de plank hangt een net. 
Elke morgen wordt de 400 meter lange "canopy walkway" geïnspecteerd. 
De ervaring is op deze walkway grandioos. Soms loop je 40 meter boven de grond, dan weer 20 meter.
Soms zie je een eekhoorn wegschieten, dan weer een aap.
Het uitzicht op de toppen van de bomen is adembenemend.
Dit mag je niet missen!

's Middags staat er een boottocht op de Tahanrivier op het programma. Deze rivier is veel smaller, dan de Tembelingrivier en ook ondieper. Voorop de prauw zit een jongeman met een stok, die de uitstekende stenen en boomstammen van de boot afduwt. Naarmate je verder vaart, wordt de rivier ondieper. Soms raakt de buitenboordmotor de grond en slaat af.
Tenslotte kun je niet verder! De boot wordt op de kant getrokken en de wandeling door het oerwoud begint. Na 500 meter kom je bij een prachtige waterval aan. Hier kun je heerlijk zwemmen. In een stroomversnelling (zie foto onder) gaan zitten, alsof je in een natuurlijke jacuzzi zit.
Je kunt je heerlijk laten meeslepen door de stroom. Wees niet bang voor krokodillen. Deze komen in West-Maleisie niet voor en tevens houden krokodillen van stilstaand water.

Taman Negara is het oudste tropische oerwoud van de wereld en wordt gekenmerkt door adembenemende flora en fauna. Tijdens uw reis door Maleisië mag u één van de mooiste plekken van West-Maleisië zeker niet overslaan.

Van Verre Reizen organiseert individuele reizen op maat naar Maleisië. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar Azië, met een groot reisaanbod naar Maleisië. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke Maleisie reis samen. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige Maleisië.

Wat je verder nog kunt doen.

Er zijn uitgezette wandelpaden. Kilometerpalen, richtingaanwijzers staan onderweg. Verdwalen is bijna niet mogelijk. Wees daarom niet bang iets zelf te ondernemen. Backpackers kunnen in Taman Negara uitstekend zelf de weg vinden. Voordelig logeren kan nèt buiten het park, maar ook in de jeugdherberg in Taman Negara.
Er is echter ook één wandeling (onder leiding van een gids), waarbij of een lange broek moet dragen of speciale, hoge sokken moet dragen. Bloedzuigers kleven zich vast op je benen, omdat je van de normale paden afgaat. Om de 800 meter kun je stoppen om 4 of 5 bloedzuigers van je blote benen af te schrapen.


De terugtocht naar Kuala Lumpur neemt de hele dag in beslag. Uiteraard gaat het met de boot stroomafwaarts sneller dan stroomopwaarts. Na tweeëneenhalf ben je weer in Kuala Tembeling. De bus vertrekt om half één naar Kuala Lumpur, waar je tegen half vijf weer bij je hotel wordt afgezet. 

WELKOM
in
MALEISIË

 

 

 

Vertel een vriend(in) over deze site: