WELKOM
in MALEISIň

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIň
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Satť (Satay)
Maleise Satť Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 
 

Turtle Island 
-schildpadden eiland-

Op zo'n anderhalf uur varen van Sandakan bevindt zich het Turtle Island Marine Park. Dit is het reservaat voor zeeschildpadden. Het bestaat uit acht kleine eilandjes in de Sulu Zee. Ongeveer zo'n 40 kilometer ten noorden van Sandakan. Het is de belangrijkste broedplek voor zeeschildpadden  in Zuidoost-AziŽ.

Overnachten is allťťn mogelijk op het eiland Pulau Selingan. Hier bevinden zich drie eenvoudige chalets, die slaapplaats kunnen bieden aan ongeveer 60 personen. Helaas kun je niet een chalet voor jezelf huren.
Het kleine eiland is omgeven door mooie, witte zandstranden en een prachtig blauwe zee.
Het is een ideale plek om eens even helemaal uit te rusten van een rondreis.
Er lopen "rangers" op het eiland rond, die 24 uur toezicht houden op de schildpadden, die aan land komen, want in de jaren '70  van de vorige eeuw werd een groot deel van de schildpadden gevangen en voor het schild  of consumptie verkocht.


 

In dit deel van MaleisiŽ leven twee soorten schildpadden:
- green turtle (Chelonia Mydas); de soepschildpad.
- hawksbill turtle
(Eretmochelys imbricata); een karetschildpad.
 
Je kunt het eiland bereiken met een motorboot, die uit Sandakan vertrekt. De tocht duurt zo'n 2 uur, maar een speedboat kan Pulau Selingan in drie kwartier bereiken. Het gaat 40 kilometer naar het noorden. Onderweg passeer je nog een dorp, dat op palen is gebouwd en in het zeewater staat.
Je kunt Selingan het hele jaar bezoeken, maar de beste periode is van juli tot oktober. Dan komen de meeste zeeschildpadden het strand op.
 
Foto links: een schildpad legt eieren in een kuil.
De schildpadden komen 's avonds, wanneer het donker is, het strand opgekropen. Je wacht dan bij het chalet of het restaurant, totdat er een schildpad op het strand wordt gesignaleerd. De rangers zullen je waarschuwen, waar je naar toe moet. Als je geluk hebt, ben je op tijd en kun je, in het licht van de maan en de zaklantaarns, de schildpadden hun eieren zien leggen in een kuil. Wanneer de schildpad terug is naar zee, worden de eieren opgegraven en in een emmer naar de "hatchery" (soort kraamkamer) gebracht. Dit is een afgeschermd stuk strand, waar de eieren opnieuw worden begraven in het zand op een diepte van zo'n 30 cm. Er wordt gaas omheen aangebracht. Een bamboe paaltje erbij met daarop het nestnummer, vinddatum en het aantal eieren. Nu zijn de eieren veilig voor ratten, roofvogels en de mens. 


de hatchery

Na zo'n 50 tot 60 dagen kruipen de eerste schildpadden naar boven. De eieren komen uit. Dit is meestal 's avonds wanner de temperatuur niet hoog is en het zand niet zo warm. 
De jonge dieren worden 's avonds in een emmer naar de zee gebracht. Als het donker is gevallen, is veiliger voor de jonge schilpadjes. Ze hebben dan minder vijanden, dan overdag. 
In de zee komen ze echter nog genoeg gevaren tegen zoals:  roofvissen, olie of plastic zakken.
Gemiddeld komen er 's nachts zo'n 10 schildpadden op het strand en zij leggen dan zo'n 500 - 600 eieren.
Het duurt zo'n 10 tot 20 jaar tot de schildpad volwassen is.

De zeeschildpad is een reptiel en brengt zijn hele leven door in het tropische en subtropische zeewater. Alleen de vrouwtjes schildpadden gaan aan land om eieren te leggen. Alle zeeschildpadden eten sponsdiertjes, zeewormen en weekdieren. De green turtle is een vegetarier en eet onderwatergras en zeewier. De hawkbill turtle is een carnivoor eet voornamelijk de ongewervelde diertjes van de koraalriffen. 

Als onderdeel van uw reis door MaleisiŽ is het de zeker de moeite waard om voor de kust bij Sandakan, het Turtle Islands National Park te bezoeken. Het park omvat de eilanden Selingan, Bakungan, Kecil en Gulisan en is gelegen in de Sulu Zee. Het is de grootste broedplek voor zeeschildpadden in Zuidoost-AziŽ. Het bekenste eiland is Selingan Island. Ten noorden van Turtle Island ligt het eiland Langkayan dat met name van juni tot en met september een echt schildpaddeneiland is.

Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Bekijk onze Maleisie reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.


Turtle Island

WELKOM
in
MALEISIň