WELKOM
in MALEISIň

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIň
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Satť (Satay)
Maleise Satť Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 

Landkaart SabahSabah is veelzijdig, soms ruig en vol spleten en dan weer tam en liefelijk.
De Mount Kinabalu domineert die hem omringen met mooie landschappen; met zijn 4101 meter is hij ook de hoogste berg in Zuidoost AziŽ. Deze deelstaat heeft een flora en fauna, die ontzettend rijk aan varianten is. Voor de kust liggen duikgebieden waarover de enthousiasten slechts dromen.
Sabah ligt aan de noordoostkant van Borneo en heeft sinds mensenheugenis de naam "Land onder de wind", want het ligt net onder de taifoengordel. Vroeger zochten de zeilschepen hier bescherming tegen de moorddadige stormen.
 

Sabah is een prachtige plek voor een avontuurlijke vakantie in de natuur. Je kan er op bootsafari, het heeft een unieke onderwaterwereld en je kan er mooie jungle wandelingen maken waarbij je op zoek kan gaan naar orang-oetans, neusapen en diverse vogelsoorten. Een bezoek aan Danum Valley, door velen beschouwd als de beste Ďjungle experienceí op Borneo, mag zeker niet aan een reis door Sabah ontbreken. PANGEA Travel biedt een unieke reis waarin alle hoogtepunten van Sabah terugkomen, Best of Sabah. Behalve reizen naar Sabah biedt PANGEA Travel ook rondreizen naar het zuidelijke deel van Borneo; Sarawak. Alle reizen kunnen op maat aangepast worden.

Er zijn hier ongeveer 32 stammen van diverse etnische afstamming. De belangrijksten zijn de stammen van de  Bajau, Bisaya, Kadazan, Kedayan, Murut, Minokok, Rumanau, Rungus en Sulu.
De hoofdstad van Sabah is Kota Kinabalu die de derde internationale  luchthaven van MaleisiŽ heeft, waarop  regelmatig gevlogen wordt en wel uit Kuala Lumpur, Johor Bahru, Kuching en Brunei, als ook uit Hongkong, Manila, Jakarta, Seoul, Taipei en Singapore. Sabah is een groot land, de plaatsen Lahat Datu, Sandakan en Tawau, als ook het eiland  Labuan worden dagelijks door binnenlandse vluchten aangedaan. Veel gebieden van Sabah zijn zelfs nog volledig ontoegankelijk, andere zijn echter van goede wegen voorzien, waarop busdiensten onderhouden worden. Ook de boot is, vanwege de vele rivieren, een belangrijke en aangenaam transportmiddel. Er is ook een kleine spoorlijn die van Kota Kinabalu naar Tenom leidt. 

 

Bezienswaardigheden

Sabah's Staatsmoskee
Deze moskee is prachtig om te zien. Het heeft een machtige koepel, die met zijn blauwgouden mozaÔek in de zon schittert. Het is een bezienswaardig gebouw, dat het hele stadsbeeld van Kota Kinabalu beÔnvloedt.  De moskee is ook het religieuze centrum van Sabah en wordt ook vaak door bezoekers aangedaan, die niet uit moslimlanden komen. 

De Sabah Foundation
Dit glazen gebouw met 30 verdiepingen is een technisch stukje meesterschap, tevens is het ook een architectonische attractie in Kota Kinabalu. Het werd uit zeer sterk elastisch staal gebouwd en er zijn op de hele wereld maar drie van deze futuristische gebouwen.  De belangrijke Sabah stichting houdt hier zitting, die zich om de uitgaven bekommert van het algemeen belang.

Het dorp Kota Belud
Dit dorp is een feest voor iedereen, die van fotograferen houdt. Vooral wanneer in het weekend hier de grote, bonte markt plaats heeft. Dan komen de streekgenoten overal vandaan en bieden dan hun waren aan. Het is een levendig en kleurvol beeld dat iedereen fascineert. De "Tamu" is een ware Highlight onder de vele bezienswaardigheden van Sabah. Kota Belud ligt ongeveer 77 kilometer ten noorden van Kota Kinabalu aan de weg naar Kudat. 

Tuaran
Deze plaats ligt eveneens ten noorden van Kota Kinabalu en is ook een uitstapje waard, want hier is een grote boerderij voor agricultuuronderzoek. In de omgeving ligt Mengkabong, een dorp van de Bajau, dat op palen boven het water werd gebouwd en ook de plaats Tamparuli ligt in de buurt, waar goede artikelen van de kunstnijverheid kan kopen.

Het dorp Penampang
Dat is een dorp van de Kadazan stam ten zuiden van Kota Kinabalu en  het  laat veel van de levensstijl zien en over het dagelijks leven van deze grote bevolkingsgroep van Sabah. 

Kudat, het thuis van de Rungus
Deze plaats bevindt zich op het noordelijke puntje van Sabah, ongeveer 238 kilometer van Kota Kinabalu verwijderd. Het is de moeite waard, dat men het dorp een keertje bezoekt, wanneer je op Sabah bent. Hier leven de Rungus, die bekend zijn  om hun  schilderachtige kleding, hun mooie stoffen en hun zeer kleurvolle feesten. Al op de weg er naar toe rijdt men door een adembenemende omgeving van een tropisch landschap met jungle, bergen en diepe dalen.

De Havenstad Sandakan
De kleine handelshaven aan de Sulu Zee is ook de hoofdplaats in het noordoosten van Sabah. Sandakan id ongeveer 386 km van Kota Kinabalu verwijderd en met Malaysia Airlines of over een lange weg te bereiken.  Hier bevindt zich het bosmuseum met een overzicht van de flora van het land, tevens vind je hier het bekende "Sabah Orchid House" met een fabelachtige collectie orchideeŽn.
Aan de weg  van Sandakan naar Labuk is bij 7e mijlpaal de ingang naar een krokodillenboerderij, waar meer dan 1000 dieren leven. Deze dient overwegend  als doel om dieren te kweken. Van hier uit worden de bestanden in de vrije natuur met jonge dieren aangevuld.

Het Orang Utan Rehabilitatie centrum van Sepilok
De station van Sepilok ligt slechts 20 minuten met de auto van Sandakan af en is het grootste centrum voor Orang Utan Rehabilitatie op de wereld. Op een terrein van ongeveer 4000 hectare van bijna onaangeroerd regenwoud worden vele jonge mensapen getraind. Het zijn dieren, die zonder moeder gevonden worden, of in gevangenschap ter wereld kwamen. In Sepilok worden ze voorbereid op de eisen, die de natuur stelt,  voor ze weer in de jungle worden vrijgelaten.

De grotten van Gomantong
SabahDeze grotten zijn slechts vanuit Sandakan met de boot of met de Landrover te bereiken. Je hebt daarvoor de hele lange dag nodig, want het laatste stuk moet je "te voet" afleggen. Goede schoenen en ook de juiste kleding voor dit tochtje in de jungle, moet je wel bij je hebben. De uitstapjes naar deze grotten moeten door de autoriteiten van Sabah in Sandakan georganiseerd worden. Het is raadzaam, wanneer je dit aan een reisbureau overlaat. 
In de Gomantong grotten leven talloze zwaluwen, die hun nesten tegen de wanden van de grotten hebben gebouwd. Die nesten worden verzameld, waarbij men lange bamboestammetjes gebruikt om naar boven te klimmen, wat er zeer gevaarlijk uit ziet. Die nesten zijn ook een basis voor de bekende vogelnestjessoep, een oude specialiteit uit de Chinese keuken. 

Semporna
Vanuit het kleine kustplaatsje Semporna kunnen ze je overzetten naar de schitterend mooie en interessante duikgebieden. Het eiland Sipadan bevindt zich hier in open zee. Het is een waar duikparadijs, die vroeger al door Cousteau werd beschreven. Ook het eiland Gaya is het vermelden waard, want hier bevindt zich de oesterkwekerij, waar de gecultiveerde parels van Sabah vandaan komen.
Voor sportieve activiteiten tijdens uw reis door MaleisiŽ moet u op Sabah zijn. Sabah omvat de noordelijke punt van Maleisisch Borneo. De westkust van Sabah heeft prachtige stranden en de oostkust bestaat voornamelijk uit mangrovemoerassen en talrijke koraaleilanden voor de kust. U kunt er bergbeklimmen, afdalen in grotten en duiken in en duiken in ťťn van de mooiste zeeŽn ter wereld.
Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Bekijk onze Maleisie reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

Het Kinabalu Nationale Park
SabahDit grote Nationale Park ligt aan de voeten van de Mount Kinabalu, Sabahs grootste berg. Hij is 4102 meter hoog en kijkt uit over een weelderige flora van bijna alle klimaatzones en typische tropische vegetatie zoals je in de vlaktes zou aantreffen. Je ziet niet alleen bergeiken, rododendrons en coniferen maar ook flora, zoals je in alpen aantreft en kromgegroeide struiken hoog in de bergen en op de top. In deze geconcentreerde vorm en veelvoud uis deze vegetatie wel uniek in de wereld. Om de top te beklimmen,die bij helder weer een fabelachtig uitzicht heeft op het gehele Nationale Park, heeft men zeker twee dagen de tijd nodig. Voor de klim naar boven heeft men een vergunning nodig en de overnachting na de eerste etappe moet van tevoren geboekt worden..
SabahDat moet uiterlijk een week voor de klim naar boven op het kantoor van het Nationale Park van Kota Kinabalu gebeuren. In de schoolvakanties is het bijzonder druk en dan moet men nog eerder boeken.

Vergeet u niet een kort uitstapje te maken naar de warme bronnen in Poring, want ook een verfrissende duik in het warme water doet ook in de tropen goed

De Kaap van Aru, Tanjung Aru
Bij Tanjung Aru vindt men het bekende strandhotel met dezelfde naam. Aan dit eersteklas strand zijn ook nog kleinere hotelletjesen ook nog goedkope strandbungalows, die men kan huren. Met taxi, bus of wandelend is dit voorstadje van Kota Kinabalu snel en gemakkelijk te bereiken.

Het eiland Sipadan
Het moet nog ťťn keer vermeld worden, omdat het zo'n belangrijke attractie is van Sabah. Over de buitengewoon mooie gebieden van Sipadan om te duiken, kunnen we maar niet uitgesproken raken.

Het Nationale Park Tunku Abdul Rahman 
SabahDit Nationale Park in de zee omsluit ook vijf idyllische eilanden en ligt enkele zeemijlen voor de kust van Kota Kinabalu. Van hieruit is het met een snelle boot hoogstens 30 minuten varen naar de eilanden. Het zijn de eilanden Gaya, Sapi, Mamutik, Manukan en Sulug. Ieder van hen heeft zijn eigen bekoring, gemeenschappelijk hebben ze het heldere water om hen heen met een rijk maritiem leven en daarin bezienswaardige koraalriffen. Kleine, verborgen baaien met witte, uitgestorven stranden nodigen niet tevergeefs uit om te rusten, zwemmen en luieren.  Op de eilanden Sapi en  Manukan zijn er plaatsen met sanitaire voorzieningen, op het eiland Mamutik kan men eenvoudig overnachten.

Het eiland Layang-Layang
SabahHet eiland Layang-Layang ligt ongeveer 165 zeemijlen ten noordwesten van Kota Kinabalu. Tot het jaar 1991 was het slechts een kleine koraalatol in de  Zuid-Chinese Zee. Toen stortte men er zand op, die men uit de zeebodem omhoog pompte en men bracht gecultiveerde grond met een schip er heen. 
Tegenwoordig is het een klein paradijs, zowel voor vissers als ook voor duikers. De diep aflopende riffen zijn rijk aan vissen, waterplanten en andere levende zeewezens. Goed ingerichte bungalows zijn eveneens aanwezig. Het eiland Layang-Layang is slechts 1,2 kilometer lang en heeft een oppervlakte van slechts 7km2. Het is de geboorteplaats van de zeezwaluwen, die hier met vele duizenden leven.Bekijk ook: Hotels in Sabah

Bekijk ook: Reizen met de bus op Sabah

WELKOM
in
MALEISIň