WELKOM
in MALEISIň

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIň
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Satť (Satay)
Maleise Satť Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 

Reistips

 

 


Nederlandse Ambassade

Royal Netherlands Embassy
7th Floor, South Block. The Ampwalk
218, Jalan Ampang
50480 Kuala Lumpur
tel +60-3-2168 6212
Voor noodgevallen (na kantooruren: tel: +60-12-2353210


 
Drugs
De Maleisische wet is zeer streng voor het in bezit hebben, of het gebruik van drugs. Op drugshandel staat de doodstraf. Ook het in bezit hebben van illegale drugs wordt zeer zwaar bestraft. 
 

 


Reisformaliteiten (Visa-/Douane-/Geldzaken)

 • Paspoort
  Er is een paspoort nodig dat na vertrek uit MaleisiŽ nog 6 maanden geldig is. Er is geen visum nodig.

 • Wie heeft een visa nodig?
  Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (Uitgezonderd: Bangladesh, India, Pakistan en Sri Lanka), de Britse Protectoraten, Ierland, Zwitserland, Nederland, San Marino en Liechtenstein hebben geen visum nodig.
  Inwoners uit AlbaniŽ, Algerije, ArgentiniŽ, Oostenrijk, Bahrein, BelgiŽ, TsjechiŽ, Slowakije, Denemarken, Egypte, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, IJsland, ItaliŽ, Japan, JordaniŽ, Kuwait, Libanon, Luxemburg, Marokko, Noorwegen, Oman, Quatar, Spanje, Zuid Korea, BosniŽ, Saudi ArabiŽ, Zweden, TunesiŽ, der Turkije, Turkmenistan, de Verenigde Staten van Amerika, de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen hebben geen visum nodig, als hun bezoek niet langer dan drie maanden duurt..
  Inwoners van de ASEAN Landen hebben geen visum nodig, als hun bezoek niet langer dan een maand duurt. Uitgezonderd zijn Mayanmar (Birma) en Laos. 
  Inwoners van Afghanistan, Iran, Irak, Lybie, Syrie en Zuid Jemen hebben geen visum nodig, als hun bezoek slechts 14 dagen duurt.
  Inwoners uit Oost-Europa, der Baltische Staten es de Gemeenschappelijke Onafhankelijke Staten (GOS) hebben slechts een visum nodig, als het bezoek langer dan een week duurt.
  Bangladesh, Bhutan, Cuba, Indien, Pakistan, Sri Lanka, Noord Korea, Nepal, Myanmar, Taiwan, Vietnam als ook de bezitters van een  "Certificates of Identity" (CI) moeten een inreisvisum aanvragen.
  Inwoners van hierboven niet genoemde landen, met uitzondering van ServiŽ/Montenegro en IsraŽl kunnen mogen zonder visum een maand in MaleisiŽ blijven.
  Visa kunnen bij Maleisische Vertegenwoordigingen aan gevraagd worden. In landen, waar MaleisiŽ geen vertegenwoordiging heeft, worden de diplomatieke belangen van MaleisiŽ behartigd door de Vertegenwoordiging van het Verenigd Koninkrijk.
  Transitpassagiers van een luchtvaartmaatschappij kunnen zich maximaal 72 uur zonder visa in het land verblijven..
  Bezoekers moeten bij binnenkomst van het land een inreiskaart invullen. Deze kaart moet aan de Immigratiebeambte samen met het paspoort of andere noodzakelijke documenten overhandigd worden. Dezelfde procedure geldt ook voor reizen naar Sabah en Sarawak.
  Bezoekers, die van de ene Staat naar de andere reizen, moeten zich er steeds van vergewissen, dat ze in het bezit zijn van geldige reisdocumenten..
  Bezoekers, die van het schiereiland (West-MaleisiŽ) naar Sabah of Sarawak willen doorreizen, moeten hun inreisdocumenten bewaren tot de plaats aan aankomst. Visa voor het schiereiland gelden niet voor Sabah en Sarawak, omgekeerd gelden ze echter wel voor het schiereiland
  De inreis bepalingen kunnen ook aan veranderingen onderworpen worden. Vraagt u deze steeds even na bij de dichtstbijzijnde Maleisische diplomatieke Vertegenwoordiging of bij de Malaysia Tourism Promotion Board.

 • Luchthavenbelasting
  Voor internationale vluchten bedraagt de luchthavenbelasting RM 40. Voor  binnenlandse vluchten bedraagt de luchthavenbelasting RM 5 per persoon.

 • Geld voorschriften
  De geldeenheid is de Maleisische Ringgit, afgekort RM. Buitenlands geld kunnen bij banken of geldwisselkantoortjes (money changers) omgewisseld worden.
  De bepalingen van het land verlangen, dat alle reizigers bij binnenkomst van het land en het verlaten ervan, de totale geldsom van lokaal- en buitenlands geld die ze bij zich hebben noteren. Het benodigde formulier, het "Travelers Declaration Form" (TDF) kunt u bij iedere Maleisische vertegenwoordiging krijgen, als ook bij het Maleisische Verkeersbureau en alle grensovergangen (ook krijgt u er een in het vliegtuig). Alle Inwoners en bezoekers van MaleisiŽ zijn verplicht deze TDF in te vullen.  Het nieuwe TDF formulier heeft twee aparte delen. Eťn voor inwoners van MaleisiŽ en ťťn voor toeristen en zakenreizigers. Het blauwe deel is voor inwoners van MaleisiŽ, het witte deel is voor buitenlanders zonder woonplaats in MaleisiŽ. 
  Reizigers, die in MaleisiŽ wonen, moeten het exacte bedrag aan ringgits, dat ze bij zich hebben, bij aankomst en vertrek opgeven, als het bedrag de 1000 (duizend) ringgit overschrijdt. Eveneens moeten ze het juiste bedrag aan buitenlands geld en reischeques aangeven, als het een tegenwaarde van 10.000 (tienduizend) ringgit overschrijdt. Reizigers, die in MaleisiŽ wonen, zijn daarentegen niet verplicht, meegebracht buitenlands geld of reischeques bij binnenkomst van het land aan te geven. 
  Reizigers, die buiten MaleisiŽ wonen, moeten het ingevoerde bedrag pas verklaren als de geldsom de 1000 Ringgit bij in- of uitvoer overschrijdt. Buitenlands geld en reischeques moeten dan in detail worden gespecificeerd, als het bedrag een tegenwaarde heeft van US $ 2500 (vijfentwintighonderd).
  Reizigers, die in MaleisiŽ wonen, moeten het TDF-formulier na der vertrek in hun paspoort bewaren en het bij terugkeer aan de beambte overhandigen.
  Tevens moeten reizigers, die buiten MaleisiŽ wonen hun  TDF-formulier bij hun paspoort bewaren en bij vertrek aan de douane beambte overhandigen. 
  Voor alle bedragen, die deze specificaties overschrijden, si een speciale vergunning nodig..
  De volgende credit cards worden over het algemeen geaccepteerd: American Express, Barclays, VISA, Diners Club, Mastercard en Eurocard/Mastercard.

 • Douaneformaliteiten in het kort
  Reizigers kunnen zaken meebrengen voor eigen gebruik, maar slechts in beperkte hoeveelheden.. Wil je waardevolle zaken invoeren. In MaleisiŽ kunt u belastingvrij kopen: videoapparatuur, camera's, horloges, parfum en cosmetica,aansteker, schrijfgerei, draagbare radio's en cd-spelers.


 
Elektriciteit 
De netspanning in MaleisiŽ is 220 volt. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor zogenaamde Engelse stekkers. Het verdient daarom aanbeveling een universele adapter mee te nemen. Bij de meeste hotels echter kunt u bij de receptie een adapter huren.


 
Eten & Drinken

De Maleisische "Cuisine" is zeer veelzijdig, want elke bevolkingsgroep heeft zijn aandeel hierin gehad. Deze veelzijdigheid is zo overdadig, dat men iedere dag van het jaar iets anders kan eten en dan zegt men nog aan het einde, dat je niet alles geproefd hebt. De Maleisische en Indonesische gerechten zijn in't het algemeen pittig gekruid. De Chinese gerechten zijn echter veel  milder. Er zijn ook nog gerechten van vele kleine etnische groepen en natuurlijk komt de internationale keuken niets te kort in MaleisiŽ. Elke bezoeker merkt snel op, dat men overal goed en tegen elke prijs goed exotisch kan eten. 
 • Satť
  De meest populaire "snack" in MaleisiŽ, met pindasaus, die anders is als bij ons. Geserveerd met Ketupat (pakketjes gestoomde rijst in palmbladeren). Satť is  overal te koop en wordt gemaakt van kippenvlees, lamsvlees of rundvlees. Het wordt op houtskool geroosterd en traditioneel geserveerd met schijfjes ui en komkommer.

 • Nasi Lemak
  Dit typische Maleisische ontbijt bestaat uit rijst dat in kokosmelk gekookt is en wordt geserveerd met kruidige vis (Ikan Bilis), sambal, gekookt ei, augurk en geroosterde pinda's.

 • Roti Canai
  Een geliefde hap is ook Roti Canai. Het is een dunne pannenkoek, die gevuld wordt met kerrie, roerei, uien en andere lekkere kruiden. Deze wordt ook vaak als ontbijt gegeten.

 • Nasi Dagang
  Aan de oostkust van MaleisiŽ (de staten Kelantan und Terengganu) wordt Brastari Rijst samen met een krachtige Fish-Curry als ontbijt geserveerd.

 • Nasi Goreng
  Is overal verkrijgbaar. Gebakken rijst met met kleine stukjes, vis, vlees, groenten en andere lekkere kruiden.

 • Nasi Kandar
  Het gerecht en zijn naam komen van het eiland Penang, toen men vroeger twee pannen droeg, gebonden aan een stok, als een soort mobiele keuken. In de ene pan zat rijst en in de andere zat curry, die bestond uit vlees, vis en verse groenten.

 • Rojak
  Augurken, Ananas, Bonen, frituurde garnalen, een ei und einen lepel. Pindasaus erop en klaar is dit heerlijke en eenvoudige gerecht.

 • Char Kwai Teow
  Rijst en mie, gaar gekookt, met knoflook en garnalen, kleine mossels, bamboespruiten erbij, ei, sambal en een beetje soja-saus. Een goed gerecht, wanneer je niet zoveel honger hebt.

 • Rijst met Kip
  Hiervan zijn talloze varianten, maar het meest geliefd is deze klaargemaakt op Hainanese wijze (Hainan Chicken Rice). De kip, die op een zacht vuur bereid is, wordt met rijst geserveerd, die is de bouillon gekookt is. Er hoort een exotische saus bij, korianderblaadjes en schijfjes augurk.

 • Curry Laksa
  Een lekker, snel klaargemaakte curry met daarbij gekookte stukjes kip, kleine mossels, tofu en bamboespruiten.

 • Gebakken Mie (Bami)
  De mie wordt van rijst gemaakt en lijkt veel op de Italiaanse spaghetti. Er zijn veel soorten mie. De MaleisiŽrs doen het op hun eigen wijze, de Chinezen op de hunne en de de IndiŽrs op weer een andere manier.

 • Hokkien Soep
  Een geliefd gerecht van elke Chinees: dikke gele meelballetjes worden gekookt en met garnalen, inktvis en groente verrijkt. Daarbij komt een scheutje sojasaus.

 • Murtabak
  Dat is een  Roti Canai et verschillende zeer lekkere vullingen, die bestaan uit vlees, vis en groente met een curry.

 • Nasi Ulam
  Dit rijstgerecht wordt alleen in de vastenmaand Ramadan gegeten.In de staten aan de oostkust, Kelantan en Terengganu staat het hele jaar op de menukaart.

 • Rendang
  Dit rundvleesgerecht heeft veel tijd en voorbereiding nodig. Het vlees wordt langzaam in kokosmelk gebraden met daarbij pepers, uien, paddestoelen en kruiden. Het resultaat is mals vlees met een licht zoete smaak. Daar bij komt weer Ketupat of nasi Lemang.

 • Steamboat
  Een soort fondue, waarbij je alles in bouillon klaar maakt. Vaak zit je aan je en ronde tafel met een pan met kokende bouillonpan in het midden. Vlees, vis, en groenten worden  in de bouillon klaar gemaakt en vervolgens met sausjes gegeten. De vlees, vis en groenten worden met een schepnetjes eruit gehaald.

 • Kip Szechuan
  Dit gericht komt uit een hete oven. De kipstukken worden geroosterd en vervolgens met geroosterde chili's (pepers) geserveerd.

 • Thosai
  Dit is een pannenkoek, bereid met rijstmeel met een vulling van aardappelen, groenten en kruiden. Het wordt geserveerd met kokosnootchutney en curry van linzen.

 • Wan Tan Soep
  Deze soep is ook in Europa geliefd. Het is een soep met mie, garnalen en stukjes vlees.

 • "Hawker Stalls"
  Hawker Stalls worden de kleine eetkraampjes aan de kant van de weg genoemd. Je ziet ze overal en je kunt er snel en gemakkelijk eten. Ze zijn goedkoop en het eten is zondermeer heerlijk. Je kunt zien, hoe het klaargemaakt wordt en je kunt je er dus van vergewissen dat alles schoon is. Mie, rijst in allerlei varianten, vlees, vis, groenten en alles is heel vers.

 • Vegetarische Gerechten
  Ook vegetariŽrs komen in MaleisiŽ niets te kort, want in de Banana-Leaf Restaurants of in de Boeddhistische restaurantjes kan men voortreffelijk eten zonder vlees. En daarbij komt nog een speciale  ervaring: alles wordt op een schoon bananenblad geserveerd en je moet uitsluitend met de vingers van je rechterhand eten.

 • Sea Food
  Dit woord behoeft geen vertaling. Over de gehele wereld is vis en zijn zeevruchten zeldzaam en duur. MaleisiŽ heeft door zijn gunstige ligging en zijn vlijtige vissers veel te bieden. Daar bij komt nog een heel gunstige prijs. Alle soorten zeevis garnalen, kreeften, mossels, inktvis worden overal vers bereid met heerlijke bijgerechten.

 • Fast Food
  Ook dat vindt u in MaleisiŽ! De Amerikaanse  Fast-Food Ketens hebben zich in elke grote plaats gevestigd. Het langst zijn er McDonald's, Pizza Hut en Kentucky Fried Chicken. Hier verzamelt zich de jeugd.

 • Internationale Keuken
  Internationale restaurantjes kun je vooral in Kuala Lumpur vinden en in andere grote steden. Natuurlijk vind je ze ook in toeristische plaatsen van MaleisiŽ. Zo vind je er Japanse, Koreaanse, Indonesische, Thaise, Franse, Duitse, Spaanse, Griekse en Libanese restaurantjes en gerechten.

 • Zoete Verlokkingen
  Cek Mek Molek, Buah Melaka, Tepong Pelita, Kuih Lapis, Ais Kacang, Cendol, Sago Gula Melaka, Len Chee Kang - dat zijn de namen van onze lekkere desserts.
  Ze klinken zeer exotisch, smaken ook zeer hemels en zijn eenvoudig een genot voor iedereen.. De ingrediŽnten zijn suiker, eieren, meel, en geglutoniseerde rijst, kokosnotenmelk. Alles klaar gemaakt volgens het beste kunnen van de bakker. In het bijzonder gedurende de vastenmaand Ramadan zijn ze dan 's avonds de geliefde desserts, zowel thuis als in de restaurants.


 
Etikette

Om een cultuurschok te vermijden, moet men zich aan de volgende eenvoudige regels houden:

 • Schoenen uit, als men een religieuze ruimte (moskee of zo) binnengaat. Ook bij privť-bezoek (thuis) trekt men de schoenen uit.

 • Correcte kleding als men een religieuze ruimte wilt bezoeken. Benen en armen moeten dan bedekt zijn.

 • Als je zonder bestek eet, moet je met de rechter hand eten. Ook iet aanreiken doet men recht, omdat de linker hand als onrein geldt. Dit geldt niet alleen voor Moslims.


 
Feestdagen / Feesten / Schoolvakanties

Bij zo'n multiculturele samenleving is het niet verwonderlijk, dat er bijna elke maand wel een nationale feestdag is. Veel van de dagen zijn gezamenlijke feestdagen, sommige ook niet en weer andere verschillen van jaar tot jaar. Het is natuurlijk verstandig als men zoiets wil meemaken, dat men bij de Malaysian Tourism Promotion Board of het reisbureau navraag doet.

Hier is een leidraad:

          1 januari Nieuwjaar
  * Thaipusam
  * Chinees Nieuwjaar
  * Hari Raya Aidil Fitri
  1 mei Dag van de Arbeid
  * Wesak Dag
  * Awal Muharam
  * Hari Raya Aidil Adha
  31 augustus Nationale feestdag
  * Deepavali
  25 december Kerstmis
  * Deze feesten verschillen van jaar tot jaar van datum.

Oudejaarsavond
Op de meeste pleinen,  zoals vaak elders op de wereld, komen ook de MaleisiŽrs 's avonds samen om gezamenlijk het oude jaar uit te luiden.
Op het Merdeka-Square in Kuala Lumpur kun je bijvoorbeeld de halve stad tegenkomen, om het oude jaar uit te luiden en het nieuwe jaar te vieren.

Hari Raya Aidil Fitri (suikerfeest)
Dat is het grootste feest van de  Moslims aan het einde van de vastenmaand Ramadan, waarmee men het einde feestelijk afsluit. Normaal begint het met een gebed in de moskee en dan stelt men zijn huis open om vrienden  en kennissen te ontvangen met lekkere (zoete) hapjes. 


Thaipusam
Aan het einde van januari of in het begin van februari vindt het belangrijkste Hindoefeest "Thaipusam" plaats. Het is gewijd aan de god  Murugan, die ook onder naam Subramaniam uit verschillende Indiase mythen bekend is.
Bij dit feest wordt een zogenaamde Kavadi voort gedragen - een groot, met bont gekleurd papier, slingers, bloemen en vruchten versierd werkstuk. 
Het feest vindt in Kuala Lumpur plaats bij de Batu Caves. De martelaren dragen de Kavadi de 272 treden van een steile trap op, zetten het aan de voeten van een godheid en smeken zodoende de zegen van die godheid af.
 

Chinees Nieuwjaar
Voor alle Chinezen is dit de belangrijkste gebeurtenis van het jaar. Het is een feest, waarvan de datum niet vast ligt. Meestal vindt het eind januari of begin februari plaats. Het wordt met veel lawaai gevierd. Daarvoor is natuurlijk vuurwerk onontbeerlijk om de laatste dag van de laatste Chinese maand en de eerste van het nieuwe jaar te vieren.

Hari Raya Aidil Adha
Het is een belangrijk Moslimfeest, die twee maanden na het einde van de vastenmaand Ramadan gevierd wordt. En wel op de 10e dag  van Zulhijjah, 
de twaalfde maand van de Islamitische kalender. 

Wesak Dag
Dat is de belangrijkste dag op de Boeddhistische kalender, want dat is de datum van de Geboorte, de Verlichting en de Dood van Boeddha. Men komt op deze dag samen voor een gebed in de tempel en men brengt  daar een offer. Er is dan ook gelegenheid om aalmoezen aan de monniken uit te delen.

Het Kaamatan feest in Sabah
Het Kaamatan of oogstfeest wordt door de stammen  Kadazan/Dusun gevierd, om voor een rijke oogst de goden te bedanken. Tot de belangrijkste zaken behoren dan het organiseren van een schoonheidswedstrijd, volksdansen en riten. Het hoogtepunt is echter, dankceremonie van de oogst, die door een hogepriesteres "Bobohizan" voltrokken wordt.

Het Gawai Festival in Sarawak
De stammen van de Iban en de Bidayuh vieren de afsluiting van de rijstoogst, die meestal eind mei of begin juni met een vriendschapsfeest begint. 
Dans, gezang en men spreekt ook de Tuak (de sterke rijstwijn) aan. Daarbij wordt ook een interessante dans opgevoerd: de Ngajat Lesong, die de dagelijkse verrichtingen van de arbeid met de rijst laat zien.

Het feest van de Heilige Petrus in Malacca
Ieder jaar, eind juni,  vieren de nakomelingen van de Portugezen in Malacca het feest van de verjaardag van deze apostel, die ook het schutspatroon van de vissers is. De boten worden prachtig versierd en in de kerken bidden de deelnemers om de zegen en een rijke vangst voor het volgende seizoen. 

Het bloemencorso in juli
MaleisiŽ, dat het hele jaar door zonneschijn en een hoge luchtvochtigheid kent, heeft daarmee natuurlijk het juiste klimaat voor de teelt van elke soort planten, in het bijzonder de bloemen. Ieder jaar, in juli, laat men de schoonheid van Maleisische bloemenpracht zien met bijzondere feesten, zoals tentoonstellingen, wedstrijden en presentaties (een corso). Een week lang staat Kuala Lumpur geheel in het teken van deze bloeiende kostbaarheden, die gekroond wordt met een echt bloemencorso (Flora Parade) door de hoofdstraten. Dit corso wordt begeleid door een muziekkorps, ruiters en dansgroepen.  

Het Maleisische feest in September
Pesta Malaysia noemen we dat in MaleisiŽ, het grootste stadsfeest in de hoofdstad Kuala Lumpur. Twee weken lang staat alles hier in het teken van dit feest. In 1987 werd het voor het eerst gehouden en het was erg succesvol. Men laat alles zien, wat MaleisiŽ biedt aan cultuur, kunst en speciaal: de manier van leven. De dertien federale staten presenteren zich op hun best en laten zien, wat ze te bieden hebben aan kunst en kookkunst, dans en muziek! 
De winkelstraten, de winkelcentra, de hotels en de openbare gebouwen van Kuala Lumpur zijn versierd en verlicht. Alles heeft een sprookjessfeer - indrukwekkend en onvergetelijk. Misschien vindt u het wel leuk om uw vakantie en dit feest samen te laten vallen!

Het Mooncake Festival in September
Dit feest herinnert aan de inval van de Mongolen in China ten tijde van de Yuan-Dynastie tussen de jaren 1206 en 1341.Het valt op de 15e dag van de achtste maand, nog net in september en het wordt door alle Chinezen met lampionnenoptochten 's avonds gevierd.

Deepavali
Het "Feest van het Licht" van de Hindoes wordt in de zevende maand van de Hindoekalender gevierd, dus van oktober tot begin november.De Hindoes vieren de overwinning van de goden op de duivel en de huizen worden dan ook feestelijk verlicht.

Kerstmis - 25 december
Waar in MaleisiŽ de Christenen wonen, daar begint eigenlijk de echte kerstsfeer. Maar ook in de hotels en vooral in de winkelcentra kun je echte kerstdecoraties bewonderen, zoals een kerstboom, engelen, kerstman en kunstsneeuw. Intussen vermaken de kinderen en volwassenen zich; er is een feestelijke stemming.

Schoolvakanties
In MaleisiŽ heeft men in totaal vijf keer schoolvakanties, die van staat tot staat andere data hebben. In het algemeen geldt, dat de leerlingen vakantie hebben:
ťťn week in de tweede helft van januari, twee weken in maart, drie weken in mei, ťťn week in augustus en vier weken in oktober.


 
De luchthaven

ReistipsNaar Kuala Lumpur, de Gateway naar MaleisiŽ, vliegen 40 luchtvaartmaatschappijen, daaronder is natuurlijk ook  Malaysia Airlines. De nieuwe, supermoderne luchthaven
KL International Airport (kortweg: KLIA) ligt in Sepang, ca. 50 km  of ťťn uur rijden van de binnenstad verwijderd. Vanaf KLIA Airport heb je veel doorverbindingen naar de grootste steden in MaleisiŽ, zowel op het schiereiland als  naar Sabah en Sarawak. De luchthaven is met de modernste technologie en logistiek uitgerust en biedt zowel transitpassagiers, als ook reizigers, die Kuala Lumpur als einddoel hebben, het optimale gemak. 
Van de luchthaven naar de4 stad zijn er snelle expresbussen, taxi's als ook huurauto's met en zonder chauffeur.
De Sultan Abdul Aziz Shah Airport in Subang, ca. 45 minuten westelijk van KL, wordt alleen voor binnenlandse vluchten gebruikt
Vliegvelden vind je in de volgende plaatsen: Alor Setar, Bario, Bekelalan, Bintulu, Ipoh, Johor Bahru, Kapit, Kota Bharu, Kota Kinabalu, Kuala Lumpur, Kuala Terengganu, Kuantan, Kuching, Kudat, Lahdad Datu, Labuan, Langkawi, Lawas, Limbang, Long Lellang, Long Semadoh, Long Seridan, Marudi, Miri, Mukar, Penang, Sandakan, Semporna, Sibu, Tawau en Tomanggong.


 
Fotograferen
Vraag toestemming, voordat u iemand wilt fotograferen!


 
Geografische Ligging
Zie: deelstaten, links in het menu.


 
Winkeltijden
Banken:   9:30 uur tot 15:00 uur (maandag tot vrijdag)
            9:30 uur tot 11:30 uur (zaterdag)
Winkels: 10:00 uur tot 22:00 uur (dagelijks)
Overheid:   8:00 uur tot 16:15 uur (maandag tot vrijdag)
  8:00 uur tot 12:45 uur (zaterdag)
Middagpauze: 12:45 uur tot 14:00 uur (maandag tot donderdag)
12:15 uur tot 14:45 uur (vrijdag)

Voor de staten Kedah en Terengganu gelden andere openingstijden voor de overheidsgebouwen: zaterdag tot woensdag van 8:00 uur tot 16:15 uur, donderdag van 8:00 uur tot 12:45 uur en op vrijdag gesloten.

Voor de staat Kelantan gelden de volgende openingstijden voor overheidsgebouwen: zondag tot woensdag van 8:00 uur tot 1:45 uur, de middagpauze is van 12:45 uur tot 14:00 uur, donderdag van 8:00 uur tot 
12:45 uur en op vrijdag en zaterdag gesloten.


 
Inentingen
In MaleisiŽ is geen enkele inenting dwingend voorgeschreven, ook niet voor cholera en pokken. 
Voor reizen naar besmettingsgebieden gelden gebruikelijk bijzondere voorzorgsmaatregelen, die nagevraagd dienen te worden. 


 
Kleding
Omdat het in MaleisiŽ het gehele jaar tropisch warm is en er ook nog een luchtvochtigheid is, verdient het de aanbeveling om lichte katoenen kleding te dragen.  Liever geen korte broek, tenzij bij het zwembad. Als u echter religieuze plekken wilt bezoeken, zoals tempels of moskeeŽn, dan moet u de kledingvoorschriften in acht nemen. De benen en schouders moeten dan bedekt zijn, hetgeen niet alleen voor de dames geldt. 


 
Klimaat
Het jaargemiddelde van de temperatuurverschillen zijn in MaleisiŽ in uiterst gering. De temperaturen bewegen zich tussen de  21į en 32į Celsius. De luchtvochtigheid is hoog.
Regenseizoen in MaleisiŽ
In MaleisiŽ is er niet echt een algemeen advies over de beste reistijd. MaleisiŽ heeft een tropisch regenwoudklimaat met het hele jaar door hoge temperaturen en periodes met veel neerslag. Maar de periodes met veel regen verschilt weer per gebied. De luchtvochtigheid is dan erg hoog waardoor het klam aanvoelt. In hoger gelegen plaatsen ligt de temperatuur weer lager en valt er minder regen. Daarom is het belangrijk om per bestemming te bekijken in welke maanden de beste reistijd is.
Westzijde schiereiland
Aan de westkust is de regentijd voornamelijk tussen juli en september. Maar de westkust kent geen hele heftige regentijd. Vaak valt er aan het einde van de dag een korte bui, maar deze zorgt juist vaak voor verkoeling. Hierdoor is deze streek het hele jaar goed te bezoeken. Veel bekende plaatsen liggen aan de westzijde zoals, penang en Kuala Lumpur.
Oostzijde schiereiland
Het regenseizoen aan de oostzijde van het schiereiland ligt in de periode tussen oktober en maart en is een stuk heftiger dan aan de westkust. Het regent dan soms dagen achter elkaar en hierdoor zijn er regelmatig overstromingen.
Borneo
Het regenseizoen in het oostelijke deel van MaleisiŽ, gelegen op de noordelijke helft van Borneo, duurt van oktober tot en met februari. Hier is net als aan de oostkust van het schiereiland het regenseizoen ook erg heftig. In deze periode komt de zon ook niet vaak tevoorschijn. Het is dan ook heel erg benauwd. Het weer in MaleisiŽ is erg onvoorspelbaar maar dat is een risico die je neemt bij een vakantie naar tropische gebieden. Maar ook in de regentijd kan je prima reizen, maar dan moet je wel rekening houden met veel regen en een hoge luchtvochtigheid. Zorg dat je goed voorbereid bent voor eventuele periodes van veel regen. Neem bijvoorbeeld katoenen kleding mee tegen de hoge luchtvochtigheid en goede regenjassen voor heftige buien. Maar met of zonder regen, een reis naar MaleisiŽ is een ervaring voor het leven. 
Maleisisch voor beginners
Nederlands Maleisisch
Ja Ya
Nee Tidak
Goedemorgen Selamat pagi
Goedendag Selamat petang
Goedenavond Selamat malam
Tot ziens Selamat tinggal
Hoe lang duurt het? Berapa lama?
Hoeveel kost het? Berapa harganya?
Pardon! Maafkan saya
Het spijt me! Saya minta maaf
Dank u wel! Terima kasih
 
Tellen
Eťn Satu
Twee Dua
Drie Tiga
Vier Empat
Vijf Lima
Zes Enam
Zeven Tujuh
Acht Lapan
Negen Sembilan
Tien Sepuluh
Elf Sebelas
Twaalf Dua belas
Dertien Tiga belas
Twintig Dua puluh
Dertig Tiga puluh
Honderd Satu ratus
Duizend Satu ribu


 
Medische Verzorging
In de steden en grotere plaatsen van ons land zijn er genoeg goed opgeleide artsen en modern uitgeruste ziekenhuizen (ook privť-klinieken). De kosten voor een eventueel bezoek bij de dokter of voor een behandeling in het ziekenhuis  zijn bijzonder laag. Toch wijzen wij echter op het gebruik van een goed afgesloten reisverzekering, omdat MaleisiŽ geen onderlinge afspraken zijn over de publieke gezondheid tussen de staten. 
Wanneer u dringend medicijnen nodig hebt, kunt u in de Maleisische apotheken terecht.


 
Alarmnummers

 
Politie: 999
Brandweer: 994
Ziekenhuis 999
Toeristenpolitie: 999
          Burger Bescherming: 991
Nederlands Sprekende dokter:
Nederlandse ambassade: 03-2485151
Belgische ambassade:
Toeristenpolitie Kuala Lumpur 03-2496593/92
Toeristenpolitie Johor Bahru 07-2232222
Toeristenpolitie Melaka 06-2703238
Toeristenpolitie Penang 04-2615522
Toeristenpolitie Alor Setar 04-7321222
Toeristenpolitie Kuala Terengganu 09-6222222
Toeristenpolitie Kota Bahru 09-7472222
Toeristenpolitie Kuching 082-241133


 
Openbare Vervoer
MaleisiŽ heeft iedereen op dit gebied iets te bieden. Of u erge haast heeft om uw bestemming te bereiken, of dat u gemoedelijk en gemakkelijk wilt reizen, MaleisiŽ heeft het voor u!  
Hierbij geldt natuurlijk, dat er naast het vliegtuig (zie: luchthaven) nog een hele rij andere alternatieven zijn:

 • De spoorwegen
  De staatsspoorwegen KTMB - Keretapi Tanah Melayu Berhad - heeft een indrukwekkend spoorwegennet, die van het noorden tot het zuiden reikt in het oosten van het schiereiland van MaleisiŽ. 
  De KTMB Railpass biedt bijvoorbeeld alle voordelen van een eerste klas reis met gunstige prijzen. De geldigheid van deze pas beperkt zich niet alleen tot MaleisiŽ, maar  ook tot Singapore. De bezitter van zo'n railpass kan onbeperkt gebruik maken van alle treinen, gedurende de geldigheid van de pass.
  Nieuw is ook de Eastern en Oriental Express, een luxe trein, die herinneringen oproept aan de oude Orient-Express. Op een route, die 41 uur duurt, doorkruist het o.a. MaleisiŽ. Vanaf het vertrek in Singapore rijdt de trein naar Kuala Lumpur, voordat hij naar Bangkok rijdt en van daaruit een dezelfde weg terug rijdt. 
  Het onlangs in gebruik genomen streekvervoer van de KTM biedt met elektrische treinen snelle verbindingen tussen Kuala Lumpur en de steden in de omgeving (bijv. Rawang, Seremban en Port Klang). Het reeds bestaande stadsvervoer in de hoofdstad werd met het in bedrijf nemen van de Light Rail Transit (LRT) verder uitgebouwd.

 • Bussen
  Er is een groot aanbod van bussen en buslijnen, die Kuala Lumpur met het gehele Land verbindt. Er zijn airconditioned bussen, maar ook zonder. Uiteraard vertaalt zich dat ook in de prijs, die bepaald worden door de afstand, die u aflegt. Slechts de minibussen in Kuala Lumpur hebben een vaste ritprijs. 

 • Limousine-service
  Een snelle en aangename manier om van en naar de luchthaven te gaan.. Je bestelt er eentje aan een taxicounter, of bij de hotelreceptie.  

 • Taxi's
  Wanneer het om grote afstanden gaat, dan zijn de  "Interstate Taxi's" voor de spaarzame reiziger goede vervoermiddelen. Op de tweede verdieping van de Pudu Raya Busterminal in Kuala Lumpur is de standplaats van deze taxi's, die daar vandaan door het hele land rijden. Ze hebben vaste prijzen.
  De normale taxi's gebruiken een taximeter. In Kuala Lumpur zijn de taxi's gemakkelijk herkenbaar. Ze zijn geel of zwart, de nieuwere kunnen ook rood en wit zijn. 
  De instapprijs bedraagt RM 2,00 inclusief de eerste twee kilometer. Voor elke volgende kilometer in de stad betaal je RM 0,50. Voor taxi's met airconditioning  betaal je normaliter geen toeslag. Er geldt een nachttoeslag van ongeveer 50%, die geldt van middernacht tot 's morgens 6 uur. 

 • Georganiseerde tours.
  Of het nu Sightseeing of een langere Tour betreft, ieder Hotel of dichtstbijzijnde Tourist Information Center noemt je een organisatie, die reisleiders met een licentie van de staat ter beschikking heeft. Deze Licenties worden allťťn door het Ministerie van Cultuur, Kunst en Toerisme uitgegeven en ook gecontroleerd.

 • Autorijden in MaleisiŽ
  MaleisiŽ heeft uitstekende wegen en voor de ervaren automobilist is links rijden zeker geen probleem. De gevarieerde landschappen zijn een tour met een huurauto zeker waard. 
  Een internationaal rijbewijs is nodig, hoewel het nationale rijbewijs vaak voldoende is, mits het natuurlijk niet verlopen is.
  Auto's kun je overal huren. Het hotel, de luchtvaartmaatschappij of ie Gele Gids geven hierover goede informatie. De prijzen liggen ongeveer tussen de RM 60,00 en de RM 260,00 per dag. De internationale verkeersregels en tekens gelden ook in MaleisiŽ. Onze verkeerspolitie is heel goed opgeleid en helpt graag bij kleine mankementen.
  Opletten: wanneer je een auto gehuurd hebt, moet je de onbekendheid van het links rijden niet onderschatten! Het is niet moeilijk, maar je denkt soms nog te vaak aan het rijden in jouw land.
  De verkeersverordening verplicht zowel de bestuurder, als de naast hem zittende passagier, tot het dragen van de veiligheidsgordel. Automobilisten worden voor gewaarschuwd om niet met alcohol te gaan rijden. Wanneer je bij een controle wordt aangehouden en je hebt teveel gedronken, volgt een forse boete.
  De Automobile Association of Malaysia - AAM - is de nationale wegenwacht. Toeristen, die lid zijn van een vereniging, die met de AAM samenwerkt, krijgen als voordeel een tijdelijk lidmaatschap.

 • Neem de Trishaw
  Wanneer alles te hectisch wordt, dan kunt u natuurlijk ook de trishaw nemen. Achteroverleunend in de trishaw en genietend van het ritje kunt u zo de mooie plekjes bezichtigen. Het is ideaal als u ook nog even een foto wilt maken. 

 • Motorrijder en fietsers
  Officieel kun je ze nauwelijks huren, maar in de vakantiebestemmingen kun je ze gemakkelijk huren. Meerdere strandhotels hebben deze voorziening voor hun gasten. 

 • Onze toeristenpolitie
  Als je hulp nodig hebt, of je kan de weg niet vinden, kunt u zich het best tot de toeristenpolitie wenden. Ze zijn niet moeilijk te herkennen: een pet met een geruite band, als ook aan hun donkerblauw uniform met de "i" op rood/blauw plaatje op de borstzak


 
Belgische Ambassade

8A Jalan Ampang Hilir
55000 Kuala Lumpur
G.P.O. Box 10558
50718 Kula Lumpur
tel: 03-4252 5733

Email: Belgium@po.jaring.my

 
Post
De postkantoren zijn,  met uitzondering van zon- en feestdagen dagelijks van 8:00 uur 's morgens tot 17:00 uur 's avonds geopend. In de staten Kedah, Kelantan en Terengganu zijn de postfilialen op vrijdagen, als ook op feestdagen gesloten.
Aerogrammen kosten RM 0,50 naar alle landen in de wereld. Alle andere Portokosten zijn variabel. Ieder postkantoor geeft hierover inlichtingen. Ook iedere hotelreceptionist weet wat de portokosten zijn. Het duurt ongeveer een week, voordat de post uit MaleisiŽ bij ons in Nederland aankomt.

 
Religies
Met een percentage van 57% zijn de oorspronkelijke Maleisische bevolking het best vertegenwoordigd; gevolgd door Chinezen, IndiŽrs en andere etnische groepen. De Islam is officieel de staatsgodsdienst. Alle andere Godsdiensten, ook die van de etnische groepen worden volledig geaccepteerd.

 
Winkelen
MaleisiŽ werd in de afgelopen tien jaar een echt "Value-for-Money" bestemming. De wisselkoers van onze Ringgit is gunstig voor onze bezoekers, de keuze van artikelen stemt overeen hun keuze, de kwaliteit is altijd goed en winkels hebben we in alle categorieŽn. 
Kuala Lumpur, met zijn winkelcentra in het centrum, biedt voor iedereen wel iets. Zo zijn er langs de straten Jalan Bukit Bintang, Jalan Sultan Ismail, Jalan Ampang, Jalan Tun Razak und Jalan Tunku Abdul Rahman vele grote Shopping-Center. In de wijk Bangsar zijn zelfs vele grotere en kleinere winkels ontstaan, die tot slenteren uitnodigen. 
En als het buiten eenmaal te warm wordt, is het binnen aangenaam koel, omdat iedere winkel over een airconditioning beschikt. Ze zijn in de regel geopend van 10:00 uur 's morgens tot 22:00 uur 's avonds. Alle gangbare creditcards worden geaccepteerd. De shoppingcenters, filialen, delicatessenwinkels en speciaalzaken, die waardevolle artikelen aanbieden, en voor de klant ook nog alle andere wensen vervullen, heeft de Tourism Malaysia het "Certificate of Recognition" ingevoerd, dat een hoge standaard aanduidt.
Een aanvullende bonus is het belastingvrij kopen (Duty Free), welke op de belangrijkste luchthaven en grensovergangen naar MaleisiŽ mogelijk is, zoals  in Kuala Lumpur, Penang, Johor Bahru, Kota Kinabalu, Kuching, Padang Besar en Bukit Kayu Hitam.
Verder hebben ook de eilanden Langkawi voor de kust van Kedah en Labuan voor de kust van Sabah sinds lang al een "Duty Free" status.
Onze "Pasar Malam", de nachtmarkt, laat iedere bezoeker een karakteristieke en kleurrijke basar-sfeer zien, die onwisbare indrukken en ervaringen bij je achterlaat.  Als de zon onder gaat, dan maken de handelaren hun kraampje klaar, of rollen hun kleden uit en stallen daar hun waren op uit. Er wordt van u verwacht, dat u over de prijs onderhandelt. Er is van alles te koop op deze nachtmarkt. Van typische Maleisische hapjes en kruiden tot geneeskrachtige kruiden en drankjes.
Goud
Het goud heeft in MaleisiŽ 20 tot 24 karaat. De goudsmeden zijn vakbekwaam en de designs zijn modern en creatief. Als u goud of sieraden in MaleisiŽ koopt, moet u naast een correcte rekening, ook een certificaat met gewicht en karaat meevragen.
Edelstenen
In MaleisiŽ vindt u ook een rijke keuze aan waardevolle edelstenen, die op de traditionele manier geslepen en gezet zijn. Ook de modernste "Avantgarde" creaties kunt u bij de juweliers te pakken krijgen. 
Fotoapparatuur en Elektronica
Camera's, foto-uitrusting, elektronica, ook de duurdere aanstekers, vulpennen en balpennen zijn zeer gunstig geprijsd en zijn meestal ook belastingvrij. 
Designmode
Eersteklas designkleding en ook accessoires van alle bekende merken worden in de winkels van de belangrijkste hotels van MaleisiŽ aangeboden. Tevens zijn deze ook te koop in de  Duty-Free-shops op de luchthavens, als ook in de duurdere boetiekjes.  
De artikelen hebben bekende namen, zoals Chanel, Gucci, Lagerfeld, Loius Vuitton, Dior, Versace, Boss enzovoorts.
Kunsthandwerk
Als u echter iets typisch van het land mee naar huis wilt nemen, ga dan eenvoudig naar  "Infokraf" of naar "Karyaneka". Beide vindt u in de belangrijkste plaatsen van MaleisiŽ en ze bieden een voortreffelijke keuze aan kunsthandwerken. Ook kunt u bij een bezoek aan ťťn van de fabricage plaatsen, zien hoe het productieproces is. Tevens kunt u dan iets mooi aanschaffen voor een gunstige prijs. 

Aanbevolen:
Houtsnijwerken
De mooiste en meest creatieve komen uit Kelantan. Ze maken zelfs gebruiksvoorwerpen zoals spiegelranden, portrettisten en zelfs standaards voor lampen.
Aardewerk
Iedere staat in MaleisiŽ heeft zijn eigen stijl in aardewerk. Deze stijlen reiken van het zwarte keramiek in Perak tot de heldere geometrische patronen in Sarawak.  Het meest geliefd bij kenners zijn de zwarte aardewerkstukken uit het kleine plaatsje Sayong in de staat Perak.
Brons
De beste bronzen voorwerpen komen uit de staat Terengganu aan de oostkust. Kandelaars, asbakken en keukengerei wordt hier geproduceerd.
Zilver
Schalen, borden, standaards, tafelzilver, accessoires en ook sieraden worden zowel op traditionele manier als op moderne design manier vervaardigd. Leidinggevend is weer onze staat Kelantan. 
Tin
De artikelen, die uit onze bodemschat "Tin" worden vervaardigd,  hebben een blijvende herinneringswaarde en hebben een hoge kwaliteit. De voorwerpen worden door ons vervaardigd ui 97% zuivere tin onder toevoeging van antimoon en koper. Veel verschillende artikelen worden hieruit geproduceerd. Royal Selangor is een van de grootste producenten van tinartikelen, gevolgd door Penang Pewter en Tumasek Pewter.
Batik
Onze zo typische batikstoffen met hun rijke variatie aan stijlen zijn al sinds lange tijd internationaal bekend. Deze zeer oorspronkelijke, kunstige hoogstaande stoffen, waarvan de Designs op dikwijls waardevolle stoffen met was worden geproduceerd, is het materiaal voor vele soorten kleding  en wasgoed. Men vindt ze in ieder huishouden, als kleding voor feestelijke aangelegenheden, of als vrije tijdskleding. ook worden den batik gebruikt bij veel souvenirs en het vervaardigen van doeken en lapjes. 
De vervaardiging van batik is een oud en uitzonderlijk proces, waarbij de stof met hete was behandeld wordt, met de designs getekend, vervolgens later geverfd, gedroogd en op het eind met heet water wordt gereinigd en daarmee kleurecht gemaakt worden. Moderne technieken hebben het mogelijk gemaakt, dat vele andere stofsoorten ook behandeld kunnen worden, zoals popeline, linnen, katoen, batist, sluierstoffen, zijde, satijn en nog veel meer.
Batikkleding is  geliefd. Doeken worden in alle soorten aangeboden net zoals, handtassen, platen, zonnehoeden en badartikelen. En nog meer artikelen, die heel geschikt zijn als souvenir.
Tekat
Dat is een oude Kunsthandarbeid,  waarbij een zwaar fluwelen kleed geborduurd en zo tot gordijn, kussen of beddensprei verwerkt wordt, dat zeer decoratief werkt. Tekat is onmisbaar in een goed verzorgd Maleisisch huis..
Songket
Dat is een product dat zeer veel lijkt op brokaat. Het was vroeger bestemd voor de leidinggevende families van MaleisiŽ. Nu wordt deze rijk borduurde kleding met goud- en zilverdraad en andere accessoires gebruikt voor bruiloften en ceremonies. Geliefd zijn de portemonnees van songket.

 
Talen
Bahasa Melayu (Maleisisch) is de landstaal, Engels wordt bijna door iedereen overal gesproken. De verschillende etnische groepen spreken verschillende talen en dialecten. 

 
Telecommunicatie
Alle telefoongesprekken, zowel nationaal als internationaal kunnen in MaleisiŽ vanaf het toestel zelf ingetoetst worden. MaleisiŽ beschikt over een modern telecommunicatienetwerk. In twijfelgevallen kunt u echter doorverbonden worden door de operator van het telefoonbedrijf.  Het landennummer voor MaleisiŽ is +60 (0060). Ook bezitters van een mobiele telefoon met een abonnement, kunnen hun mobieltje in MaleisiŽ gebruiken. Hiervoor gelden dan wel hogere lasten., die u bij uw telecomaanbieder kunt navragen. 

Belangrijke Telefoonnummers in MaleisiŽ:
           Telefoniste: 102
Telefoongesprekken: 101
Inlichtingen: 103
Telegram: 104
Bemiddeling  telefooncentrale: 108
Tijd: 1051

 
Fooi
Het geven van fooi is in MaleisiŽ niet gebruikelijk. Het is overbodig, omdat in hotels en restaurants een 10% Service Charge bij de rekening wordt opgeteld. Slechts bij buitengewone goede service kunt u een extra fooi geven.

 
Geld
De Maleisische munteenheid is de Maleisische ringgit  (RM).
Eťn Ringgit bestaat uit 100 Sen. Er zijn munten van 5, 10, 20, 50 Sen als ook van  1 Ringgit. De briefjes zijn er in de waarde van 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 tot 1000 Ringgit. De actuele koers van de ringgit kunt u nakijken op internet.


 
Waterkwaliteit
In MaleisiŽ is het water relatief schoon, wanneer men uit de kraan drinkt. Maar nog schoner is het, wanneer men mineraalwater bij de dichtstbijzijnde winkel koopt. Het wordt overal voordelig aangeboden. .

 
Tijdsverschil
In MaleisiŽ is het zeven uur later, dan in Nederland. In de zomer is het slechts zes uur op de Midden-Europese tijd.