WELKOM
in MALEISIň

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIň
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Satť (Satay)
Maleise Satť Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 
 

Orang Oetans
 

Orang Utan

Ze lijken heel lief en zachtaardig, de pongo pygmaeus, beter bekend als orang oetan, Ze hebben een roodbruine vacht. Orang Oetan betekent "de man uit het oerwoud" in het Maleis. Vroeger probeerde de Maleiers de orang oetan niet te doden, want ze dachten dat het een man was die zich in oerwoud verstopte, om aan werk en slavernij de ontkomen.
Orang oetans zijn de grootste beesten, die in de bomen leven. Vrouwtjes hebben een gewicht van 37 kg, terwijl mannetjes gerust 83 kg kunnen wegen. Ze kunnen ongeveer 60 jaar oud worden. Ze leven in de bossen van Borneo en eten hoofdzakelijk fruit, bladeren en insecten. De reden waren het een bedreigde diersoort is:

1.

 

vroeger werden ze gevangen om als huisdier te dienen of om aan dierentuin verkocht te worden. Het was gewoon handel. Omdat het jong het meest te leren valt, werd de moeder gedood.

2.

 

hun woongebied is steeds kleiner geworden, door het plat branden en ontginnen van het oerwoud voor o.a. palmolieplantages.

Orang oetans zijn hoogst intelligent en kunnen nadenken. Ongeveer 97% van het DNA is hetzelfde als van de mens. Ze reizen op eenvoudige manier door de bossen door zich van boom naar boom te slingeren. Zo tegen de avond bouwen ze boven in de bomen een nest van bladeren en takken. Hier slapen ze dan op zo'n 30 meter hoogte. Ze hoeven niet naar de grond te komen, want alles wat ze nodig hebben, bevindt zich in de bomen.  

Al het voedsel dat ze nodig hebben groeit dus tussen de boomtoppen en regelmatig valt er regen naar beneden, die die door bloemen en bladeren opgevangen wordt. Dit is hun drankvoorraad. En als het onverhoopt toch droog blijft, dan kauwen ze op de bladeren van de bomen om hun dorst te lessen.
Als het heel erg hard regent, maken de orang oetans een paraplu voor zichzelf van hele grote bladeren.

Sarawak heeft de grootste populatie Orang oetans. Je vindt deze apen alleen op Borneo en Sumatra. Ze leven teruggetrokken en je kunt ze in het wild dus moeilijk vinden. Ze trekken door het oerwoud op zoek naar voedsel en elke avond maken ze weer een nieuwe slaapplaats.
Ze zijn de grootste apensoort die in bomen leeft en het zwaaien van boom naar boom kost erg veel kracht.
Eťn keer in de 8 jaar wordt er een kleintje geboren. Dat is ťťn van de langste draagtijden van zoogdieren op deze wereld. Het resulteert dus slechts in 4 of 5 baby's in een oerang oetans-leven. Dat is heel weinig. Je begrijpt dus dat de populatie van orang oetans zich heel moeizaam herstelt.

Baby orang utan

 

De verkleining van hun woongebied door de mensen en hun zeer lage geboortecijfer, maakt dus dat er heel weinig orang oetans leven buiten Sarawak. In Sarawak worden de dieren heel beschermd en hun aantal schijnt toe te nemen. Er zijn heel strenge regel, die men ervan weerhoudt om ze als huisdier te houden. Als er eentje in gevangeschap gevonden wordt, wordt deze overgebracht naar de opvangcentra in Matang en Semmenggok.
Hier wordt hen weer geleerd om voor zichzelf te zorgen en wanneer ze dat kunnen, worden ze weer in het bos los gelaten.
Op Sabah kun je het
Sepilok Orang Oetan Opvangcentrum bezoeken. 

Buiten Borneo (Sabah en Sarawak) kun je ook enkele Orang Oetans bewonder in West-MaleisiŽ bij het plaatsje Bukit Merah. Dit ligt tussen Taiping en Penang.


Als onderdeel van uw reis door MaleisiŽ is het de zeker de moeite waard de orang-oetans in het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre te bezoeken in dit mooie regenwoud. In dit deel van MaleisiŽ, Sabah, het noordelijke deel van Borneo, Kunt u niet alleen orang-oetans zien, maar ook makaken, neusapen en ongekend veel vogelsoorten.

Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Bekijk onze Maleisie reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.