WELKOM
in MALEISIË

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIË
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Saté (Satay)
Maleise Saté Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 

 

Sumatraanse Neushoorn
Neushoorn Opvangcentrum
 

De Sumatraanse neushoorn leeft o.a. in Maleisië (Sabah) en Indonesië. Het is één van de meest bedreigde diersoorten overal ter wereld. Dit is een gevolg van de jacht voor zijn hoorn en van de ontbossing in het afgelopen millennium.
De Borneo Rhinoceros Sanctuary (BRS), ligt in het Tabin Wildlife Reserve. Hier is het opvangcentrum voor de neushoorns. Het ligt een natuurlijke omgeving, waar het uitermate geschikt is voor de Borneo Sumatraanse neushoorn. Hier krijgen ze bescherming tegen stroperij en worden ze verzorgd door gekwalificeerd personeel voor wat hun gezondheid betreft. Het project is een laatste poging van de Sabah Wildlife Department om de neushoorns te redden, die beschouwd worden als een met uitsterven bedreigde diersoort.
Men gaat ervan uit dat er nog minder dan 40 zijn van deze Borneose neushoorns.  Ze overleven in kleine en zeer gefragmenteerde populaties in Oost- en Midden Sabah. Met een dergelijke lage aantallen en de bedreigingen (jacht, ontbossing, die op hen af komen, is de uitsterving nabij. Zeer zeker nu ook er een lage vruchtbaarheid van vrouwtjes- en mannetjes neushoorns in het wild is geconstateerd. Er is tevens inteelt tussen naaste verwanten en de ouderen brengen geen kleinen meer voort.
Maar de kleine resterende populaties vertegenwoordigen de enige hoop voor het voortbestaan van deze soort. Borneo Rhino Alliance (BORA) helpt met ondersteuning de gezamenlijke inspanningen van de overheid, NGO's (Non-Governmental Organizations) en de International Rhino Conservation Network te verenigen. Zo kan men er voor zorgen, dat de neushoorns in een beschermd gebied kunnen rondlopen en dat er actief wordt gepatrouilleerd door Rhino Protection Units.
In opvangcentra, die in de bossen liggen, is BORA actief en werkt aan het bereiken van een groot succes bij de weinige overgebleven neushoorns, die uiteindelijk het herstel van de neushoorn populatie op Borneo de regenwouden moet inluiden.

De bedreigde Sumatraanse neushoorn is nu één van 's werelds zeldzaamste zoogdieren. Het aantal is geslonken tot minder dan 200 dieren. Van de neushoornsoorten (Dicerorhinus Sumatrensis Harrissoni), die op Borneo leven, zijn er ongeveer 35 over gebleven. Zij leven in de jungle van Oost-en Midden Sabah. De twee belangrijkste kuddes neushoorn, zijn misschien 13 tot 15 neushoorns groot. Zij leven in Danum Valley Conservation Area en in het Tabin Wildlife Reserve, met een paar andere neushoorns leven nog elders verspreid.

In 2000 is de actie voor bescherming van de Sumatraanse neushoorn in de USA begonnen. Dit zette zich voort in 2009 als een lokale NGO opgericht in de vorm van een not-for-profit organisatie (geregistreerd nummer 613555-A). Zij zetten zich in voor de bescherming van Tabin's neushoorns door middel van patrouilles, bewaking en community outreach (voorlichting aan de lokale bevolking).

Experts uit Indonesië zijn begonnen met het Sumatraanse neushoorn kunstmatig insemineren in een poging om het geboortecijfer van de ernstig bedreigde soorten te stimuleren. De Sumatraanse Rhino Sanctuary heet een 100-hectare groot omheind beschermd terrein en heeft bewezen, dat het natuurlijke omgeving met de juiste voorwaarden is voor de Sumatraanse neushoorn om te fokken. Miljoenen dollars zijn reeds opgegaan in de fokprogramma's voor deze bedreigde diersoort.

De plantage-eigenaren (vaak multinationals) erkennen, dat zij de habitat van de Sumatraanse neushoorn hebben vernietigd en dat zij mede verantwoordelijk zijn. Zij staan dan ook vrijwillig een gedeelte van hun winst af aan het het BORA om zoveel mogelijk bedreigde dieren te redden.

Alle neushoorns zijn planteneters - dat wil zeggen, ze eten alleen plantaardig materiaal. Het zijn dus herbivoren. Sommige voornamelijk gras (grazers) te eten, anderen eten voornamelijk bladeren en takken (browsers), terwijl weer anderen zich voeden met een mengsel van beide. De Rhinoceros behoort tot de perissodactyl familie van 'hoefdieren "(hoefdieren), die aangeeft dat ze groothoevigen zijn met een oneven aantal 'tenen' (de neushoorn heeft er drie per voet).
De dichtstbijzijnde dieren bij de neushoorn is het paard, de ezel en de tapir. Neushoorns hebben slechte ogen. Ze gebruiken dus meestal de zintuigen van reuk en gehoor.
In het algemeen leven neushoorns ongeveer 30-40 jaar in het wild en tot 50 jaar in gevangenschap. Neushoorns geven geboorte aan een enkel kalf, die na een draagtijd van 15 tot 16 maanden het leven zien.

De periode, waarin ze weer een nieuw kalf krijgen, is over het algemeen twee tot drie jaar. Neushoorns worden seksueel rijp ergens tussen de vijf en zeven jaar.
Wentelen in de modder is een favoriet tijdverdrijf van alle vijf neushoorn soorten. Het is een geweldige manier voor hen om af te koelen in de hitte van de dag en het beschermt ook de huid tegen de zon en van bijtende insecten.
Rhinoceros zijn zeer behendig dieren. Ze zien er misschien traag en omslachtig uit - maar laat je niet misleiden! Neushoorns kunnen een snelheid van 40-50km per uur halen en ze kunnen een draai van 180 graden maken met één enkele sprong.

Tabin Wildlife Reservaat is een groot regenwoud in het oostelijk deel van Sabah met diverse soorten flora en fauna. Er komen nogal wat wilde dieren voor, waarvan er een aantal beschermd zijn. In dit reservaat is men dan ook begonnen met het fokken van bedreigde en beschermde dieren. De drie grootste zoogdieren van Sabah kun je hier vinden: de Borneo Pygmee Olifant, de Sumatraanse neushoorn en de Tembadau. Dit is een zeldzame waterbuffel, waarvan er nog slechts 300 bestaan.
Verder zijn er in het reservaat verscheidene, intrigerende moddervulkanen.