VISIT
MALAYSIA

Sabah
-- Abdul Rahman Park
-- Afstanden op Sabah
-- Bussen op Sabah
-- Danum Valley
-- Gomantong Grotten
-- Kinabatangan Rivier
-- Kota Kinabalu
-- Lahad Datu
-- Layang Layang
-- MASwings
-- MASwings Network
-- Mount Kinabalu
-- Neushoorn Opvangcentrum
-- North Borneo Railway
-- Pulau Banggi
-- Pulau Kapalai
-- Pulau Mantanani
-- Pulau Mataking
-- Pulau Pom Pom
-- Pulau Sipadan
-- Pulau Tiga
-- Sabah
-- Sabah - Annelies
-- Sandakan
-- Semporna
-- Sepilok (Orang Oetans)
-- Sepilok (Zonneberen)
-- Tawau
-- Turtle Island
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
  

PULAU MANTANANI
Ben van Wijnen

Zwemmen met een dogong (zeekoe)

Copyright Jan van der Meer Video Zandvoort

 

De zeekoe, waarmee je zo heerlijk kan zwemmen, is er niet meer. Hij is al tijden niet meer gesignaleerd.
Heel sneu en heel jammer. Ik hoop dat hij naar een ander gebied gezwommen is op zoek naar gras, maar ik vrees dat hij in het net verstrikt is geraakt van een visser en dus niet meer leeft.
Mocht je op Sabah deze excursie willen boeken, doe dat dan niet! De zeekoe is er niet meer!

Pulau Mantanani vormt samen met twee andere eilanden een bijzonder groepje ten noordwesten van Kota Belud. Ze liggen zo geÔsoleerd, dat tot voor kort alleen de bevolking van Sabah van deze eilandengroep wist.
Duiken naar scheepswrakken is hier een geliefde bezigheid. De dieptes, waarop de wrakken liggen variŽren van 16 - 38 meter. De scheepswrakken bieden bescherming aan vele mooie vissen.
Op het hoofdeiland ligt een klein resort en er is zelfs een vissersdorp.
Er is geen mogelijkheid om naar het vasteland te telefoneren met een mobiele telefoon.

Het resort bestaat uit 9 chaletjes. Er is geen muziek en er worden geen feestavondjes georganiseerd. De chalets zijn ruim en hebben een badkamer. De eigenaresse houdt alles strak in de hand. Het Aziatische eten in het resort is bijzonder goed en bestaat hoofdzakelijk uit vis. Alcoholische dranken zijn ook verkrijgbaar.
Het
Mantanani Island Resort biedt pakketten aan voor duiker, waarbij zelfs de boottransfers zijn inbegrepen. De meeste gasten komen uit de omringende landen, zoals Taiwan, Hong Kong, Singapore etc.
Op het eiland is het zeer rustig en je kunt weinig ondernemen. De is kristalhelder en blauw. Het eiland heeft een wit zandstrand, waarop kokosnootpalmen groeien. Er is slechts ťťn winkeltje voor de lokale bevolking. Je kunt hier alleen het meest noodzakelijke kopen, zoals sigaretten.  Slechts duiken, aan het strand liggen, wandelen, kajak varen en....... zwemmen met dugongs, oftewel zeekoeien.

 

De belangrijkste reden, waarom toeristen tegenwoordig Pulau Mantanani bezoeken is niet het duiken naar wrakken, maar het zwemmen met met zeekoeien. Zwemmen met zeekoeien is iets speciaals. Het zijn vegetariŽrs, dus er is geen enkel gevaar. Het is uniek om met deze dieren te spelen. Af en toe snuffelt de zeekoe aan je. Ze bewegen zich slechts langzaam voort.
Zwemmen met zeekoeien is leuker dan zwemmen met dolfijnen.
Dugongs zijn familie van de Manneties ofwel de Sirenas soort en werden door Columbus zijn scheepslui aangezien voor mermaids ofwel zeemeerminnen. De kans, dat je dit unieke dier ziet en mee kan spelen ligt op ongeveer 80%.

Snuffelende zeekoe.
Copyright Jan van der Meer Video Zandvoort

De Indische zeekoe (Dugong) is een zeer bedreigde diersoort. Het is het enige vegetarische zoogdier dat onder water leeft. Overdag zoekt de zeekoe op grotere diepte naar voedsel en komt het alleen boven water om adem te halen. De zeekoe eet plantaardig voedsel (zeegras) en blijft tijdens het grazen 5 minuten onderwater. Het dier leeft in familiegroepen en kan 3 m lang en 400 kg zwaar worden. Het onbehaarde lichaam eindigt in een horizontaal afgeplatte vin die zich in 2 Ďvleugelsí verwijdt. Zeekoeien zwemmen door hun staart heen en weer te bewegen en gebruik te maken van hun 2 vinnen.
Ze kunnen een topsnelheid halen van 25 km per uur.

 
De dugong wordt pas sinds 1990 regelmatig gesignaleerd in MaleisiŽ. Het leeft voornamelijk in IndonesiŽ, Filippijnen en AustraliŽ. Zijn natuurlijke vijand in MaleisiŽ is de haai. Vroeger jaagde de mens ook op de zeekoe, vanwege zijn vlees.
Vanuit Kota Kinabalu kun je een dagexcursie boeken naar Pulau Mantanani. Een georganiseerde dagtrip kost RM380,- als je daar wil gaan snorkelen. Inbegrepen zijn de lunch en snorkeluitrusting.
Een duiktrip kost RM560, waarbij je dan onbeperkt kan duiken (vergeet niet je logboek en je certificaat).
Je wordt vervoerd naar de jetti in Kota Belud. Vandaar vaar je met een speedboot in 45 minuten naar Pulau Mantanani.
 

Het resort
Het resort

Zeekoe of dugong

 

 

Web
Analytics Made Easy - StatCounter
Copyright © 2001 - 2019 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite