WELKOM
in MALEISIň

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIň
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Satť (Satay)
Maleise Satť Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 

 

Malakka

Landkaart MalakkaMelaka (Malakka) ligt aan de zuidwestkust van het schiereiland van MaleisiŽ en gaf zijn naam aan de beroemde zeestraat.  Het is een kleine deelstaat, met slechts 658 km2, maar met een rijke historie door zijn zeer strategische ligging. Melaka werd gesticht in de 14e eeuw door de gevluchte Hindoeprins Paranmeswara, die er een belangrijke en bloeiende havenplaats van maakte, die in de loop der geschiedenis met alle continenten op aarde handel dreef.
In 1511 kwamen de Portugezen, bezetten stad en ommeland en bleven er 130 jaar, daarna kwamen de Hollanders (VOC) in 1641 naar Melaka. Deze verloren het wederom aan de Britten, die het behielden van 1824 tot 1957. Pas bij de onafhankelijkheid verliet men het land.
Melaka onderging de Japanse bezetting in de jaren 1942 tot 1945. Na de Tweede Wereldoorlog breidden de sterke anti-kolonistische bewegingen zich ook op het schiereiland uit. Het volwassen nationale bewustzijn dwong de Britten tot bezinning. Het resultaat was de Proclamatie van Onafhankelijkheid door de onvergetelijke Tunku Abdul Rahman, die daarna ook de eerste minister van MaleisiŽ werd. Deze proclamatie vond plaats in Melaka op 20 februari 1956, een historisch tijdstip op een historische plek. 
De bevolking van Melaka is meer dan een fascinerende mix van bevolkingsgroepen: MaleisiŽrs natuurlijk, daarna Chinezen, IndiŽrs, de zogenaamde Straits-born Chinezen, die geen Chinees meer spreken. De nakomelingen van de Portugezen leven hier, zij spreken nog het oude Christao, zoals het oude Portugees genoemd wordt.  EuraziŽrs, Arabieren en Europeanen ronden deze mensenmix af.
Melaka City zelf is een polyglotte kleine hoofdstad met een interessante mix van vele bouwstijlen en richtingen, gebaseerd op wat de vroegere bezetters hebben achtergelaten. De bezienswaardigheden van de stad liggen zo, dat alles gemakkelijk te voet bereikt kan worden. Wie zich echter niet wil vermoeien, kan voor ca. RM 25,- een Trishaw voor een halve dag huren en zich van plek naar plek laten rijden Vergeet echter niet  van tevoren een prijs af te spreken! 

 


Bezienswaardigheden

Hang Li Po's Bron
Hang Li Po was een Chinese prinses, die inde 14e eeuw met de Sultan van Melaka getrouwd was. Ter ere van haar richtte haar nakomelingen een bron op, die nooit zou uitdrogen en tijden van grote droogte steeds water zou geven. De Hollanders bouwden toen in 1677 een stevige muur om de bron heen, die hem heden ten dage nog beschermt. In de loop der tijden is deze bron een wensbron geworden, waarin de bezoekers muntjes gooien, opdat hun dromen in vervulling gaan. Als je na verloop van tijd weer een wens wil, moet je weer naar Melaka terug om een munt in de bron te gooien. 

MalakkaHet Hollandse Stadthuys
Het huidige museum van Melaka werd door de Hollanders tussen 1641 en 1660 gebouwd.  Het is met zekerheid het oudste Nederlandse bouwwerk in Zuidoost AziŽ. Met terracotta-achtige verf en een typisch Hollandse koloniale bouwstijl is het zeer markant punt in de binnenstad van Melaka. 

De Porta di Santiago
MalakkaDoor de Portugezen werd de grote vesting "A Formosa" gebouwd, die Melaka 130 jaar zou beheersen. Daarvan is nu alleen nog maar de massieve vestingpoort overgebleven. Direct, nadat de Portugezen in 1511 geland waren, werd met de bouw van het fort begonnen. Later werd het door de Hollanders veroverd en zwaar beschadigd. In 1670 werd het echter weer door de Hollanders in gebruik genomen en voorzagen ze de poort met het embleem van de Verenigde Oost-Indische  Compagnie "V.O.C", dat nu nog boven de poort te zien is. 

Het Fort St. John
Het kleine Fort St. John werd door de Hollanders aan het einde van de 18e eeuw op een kleine heuvel gebouwd, slechts drie kilometer van de huidige binnenstad. Oorspronkelijk stond hier een kerk, die door de Portugezen in de 16e eeuw was gebouwd om de Heilige Johannes te eren. 
Opmerkelijk is dat  bij deze vesting de beddingen van al deze kanonnen niet naar zee, aar naar het binnenland gericht staan. Ze vreesden waarschijnlijk de aanvallen uit het binnenland meer, dan die over zee.

De St. Pauls Kerk
Deze kerk werd door een Portugese kapitein met de naam " Duarte Coelho" gebouwd. Later namen de Hollanders de kerk over en wijdden hem aan de Heilige Paulus. Hij diende lange tijd als grafplaats voor adellijke Nederlanders, die in Melaka stierven. 

Het paleis van de Sultan van Melaka
Het geslacht van de Sultane van Melaka is al lang uitgestorven. Hun paleis werd opnieuw ingericht aan de hand van oude informatie en bewijsstukken. Nu herbergt het paleis een een zeer bezienswaardig cultuurmuseum. Het ligt aan de voet van St Pauls Hill en is zeker het interessantste gebouw, dat de de stad overigens bezit. 

MalakkaDe St. Francis Xavier's Kerk
De bouw van deze neogotische kerk werd op initiatief van de Franse priester Favre gestart. De kerk werd in 1849 ingewijd en genoemd naar de heilige Franciscus Xaxier, die ook wel de apostel van AziŽ  werd genoemd. Het katholieke geloof werd in de 16 eeuw zeer fanatiek verbreidt.

MalakkaDe Christus Kerk
Deze kerk is gebouwd in Nederlands koloniale stijl en stamt uit 1753.  Christ Church heeft dezelfde rode terracotta-achtige kleur als het Stadthuys, waarmee het dan ook een mooi ensemble vormt. 
Het mooie, houten preekgestoelte, binnen in de kerk, is nog in originele staat en nu dus meer dan 200 jaar oud. Enkele grafstenen met inscripties liggen op de vloer van de kerk en een verzameling zilveren bakjes is hier te zien, die allen het Hollandse wapen dragen.
Melaka is een interessante stad om te bezoeken: in de loop der eeuwen heeft het diverse overheersers gehad: Chinezen, Portugezen, Hollanders en Engelsen. Dit is terug te zien aan interessante historische gebouwen. De Hollandse invloed is hier ook duidelijk merkbaar.
Van Verre Reizen organiseert voor u individuele reizen op maat naar MaleisiŽ. Van Verre Reizen is reisspecialist voor maatwerkreizen naar AziŽ, met een groot reisaanbod naar MaleisiŽ. Kwaliteitsreizen met goede prijs-kwaliteitsverhouding. Alles kan! U geeft uw wensen aan, wij stellen uw unieke MaleisiŽ reis samen. Bekijk onze Maleisie reizen op onze website. Maatwerk: uw eigen route door het prachtige MaleisiŽ.

Air Keroh
Vijftien kilometer landinwaarts van de stad Melaka (bij de snelweg) ligt het grote regenwoudgebied rondom Air Keroh, waar veel attractiemogelijkheden zijn. 

Deze attracties zijn:

 • Ayer Keroh Recreational Forest
  Een uitgestrekt junglegebied (68 ha), waarin de bezoeker de natuur van dichtbij ontdekken kan. De wandelwegen zijn goed gemarkeerd, bomen en belangrijke objecten zijn van bordjes voorzien.

 • MalakkaDe dierentuin van Melaka
  Deze ligt ook hier op een 22 hectare groot terrein en behoort vanwege zijn interessante dierenbestand tot de allerbeste van MaleisiŽ. Bijzonder trots is men hier op de zeer zeldzaam voorkomende Sumatraanse neushoorn. 

 • De Tranquerah Moskee
  Deze moskee is uniek, want zij in de plaats van een minaret een pagode als toren. Ook heeft ze een piramidevormig dak en niet de gebruikelijke koepelvorm. Normaliter hebben de moskeeŽn in MaleisiŽ een moorse inspiratie. 

 • Het reptielen Park
  Naast de dierentuin van Melaka bevindt zich een groot Vivarium met reptielen. Meer dan 1000 slangen leven hier, de meer dan 32 soorten, die voorkomen in MaleisiŽ zijn hier vertegenwoordigd.

 • Mini Malaysia
  MalakkaDat is een openluchtmuseum voor de gehele familie en voor de bezoekers uit het buitenland. Hier heeft men de mooiste boerenhuizen van alle dertien deelstaten van MaleisiŽ in een uniek dorp neergezet. De stijl, de versieringen en de details zijn typerend voor de desbetreffende deelstaat. In het weekend worden hier folkloreshows opgevoerd of traditionele spelen getoond.

 • Mini ASEAN
  MalakkaOok dat is een zogenaamd  "Thema Park", die in deze vorm uniek is, want men kan hier de culturele elementen en de leefomgeving van de ASEAN-landen zien. Dit is de Vereniging van Zuidoost Aziatische Landen. De bezoekers houden hun blik niet alleen op MaleisiŽ gericht. Ook Singapore, Thailand, IndonesiŽ, de Filippijnen en Brunei worden op leerzame wijze gepresenteerd. 

 • De Vlinderboerderij
  MalakkaDeze hele grote boerderij in Melaka bezit ťťn van de meest omvattend populaties van levende vlinders en insecten. Veel meer dan 200 inheemse soorten kan men hier zien, waaronder ook de zeldzame Raja Brooke en de vogelvlinder. Ook meer dan 400 soorten insecten zijn zeker een bezoekje waard voor de zoologisch ervaren bezoeker.

 • MalakkaDe Krokodillenboerderij
  In het ruime plantsoen leven meer dan 100 soorten van deze reptielen in hun natuurlijke omgeving. Een uitstapje naar deze boerderij is een zeer interessante gebeurtenis. 

 • De Melaka Fish World
  Dat is een soort openlucht aquarium dat een informatieve kijk geeft op de wereld der vissen en het onderwaterleven in de tropen.

Het Portugese dorp
Ongeveer slechts 3 km van de binnenstad van Melaka verwijderd, si een klein voorstadje (dorpje), waar zich de nakomelingen van de Portugezen hebben gevestigd. Op de "Placa" vinden meerdere keren per jaar festiviteiten plaats.

Het Baba Nyonya Museum
MalakkaIn MaleisiŽ noemt men de zogenaamde "Straits-born" Chinezen: Baba Nyonya. Zij volgen weliswaar de oude gebruiken van de Chinezen, maar ze spreken beter Maleisisch dan Chinees. Het Baba Nyonya Museum in de Jalan Tun Tan Cheng Lock is de voormalige woonplaats van zo'n familie. Het huis werd tot museum omgedoopt, opdat de cultuur en de levenswijze van deze mensen niet verloren gaat. 
De Babas knoopten de culturen van de Chinezen en die van de MaleisiŽrs op een fascinerende manier aan elkaar. De allereerste Chinese kolonisten trouwden met Maleisische vrouwen en zo is deze bevolkingsgroep ontstaan. Langzamerhand is er dan ook een eigen, zelfstandige cultuur ontstaan, die men Baba Nyonya of Peranakan-cultuur noemde. 
Dagelijkse rondleidingen van 10.00,12.30 en 16.00 uur.

De Sound & Lightshow
Als u een uitstapje wilt maken in de geschiedenis van Melaka, dan moet u de ťťn uur durende sound & lightshow bezoeken op het sportveld Pahlawan in Bandar Hilir, een voorstadje van Melaka. Deze vindt dagelijks plaats om 20.30 uur (in het Maleisisch) en om 22.30 uur (in het Engels).

MalakkaRondvaarten
Melaka heeft een aanlegplaats voor boten en een kleine veerhaven van waaruit men boottochtjes op de Melaka rivier kan maken.
Regelmatige vertrektijden om 10.00, 12.00, 14.00 en 16.30 uur. De duur van de rondvaart bedraagt 45 minuten.

Stranden en eilanden
Bij Tanjung Kling, de kaap Kling, ongeveer 15 km buiten Melaka, is er een uitgestrekt strand.
Bij Tanjung Bidara, de kaap Bidara, ongeveer 35 km van Melaka verwijderd, is er zelfs een uitgestrekt en relatief ongerept strand. 
Pulau Besar, het kleine eiland Besar, ligt slechts vier kilometer van de kust vandaan. Vanuit de City van  Melaka  neem je de bus of taxi naar de veerboot in Umbai, vandaar varen boten ieder uur naar Pulau Besar, waarop eenvoudige onderkomens en een klein strandhotel aanwezig zijn.

 

Gemakkelijk je Busticket boeken op:

klik op deze banner voor reservering

 

Gemakkelijk je Treinkaartje boeken op:
cheap booking
klik op deze banner voor reservering
Bekijk ook: Hotels in Melaka


WELKOM
in
MALEISIň