VISIT
MALAYSIA

 
Sabah
-- Abdul Rahman Park
-- Afstanden op Sabah
-- Bussen op Sabah
-- Danum Valley
-- Gomantong Grotten
-- Kinabatangan Rivier
-- Kota Kinabalu
-- Lahad Datu
-- Layang Layang
-- MASwings
-- MASwings Network
-- Mount Kinabalu
-- Neushoorn Opvangcentrum
-- North Borneo Railway
-- Pulau Banggi
-- Pulau Kapalai
-- Pulau Mantanani
-- Pulau Mataking
-- Pulau Pom Pom
-- Pulau Sipadan
-- Pulau Tiga
-- Sabah
-- Sabah - Annelies
-- Sandakan
-- Semporna
-- Sepilok (Orang Oetans)
-- Sepilok (Zonneberen)
-- Tawau
-- Turtle Island
Algemeen
Jungle
Kuala Lumpur
Penang
Langkawi
Melakka
De Eilanden
De Highlands
De Westkust
De Oostkust
Johor
Kedah
Kelantan
Labuan
Negeri Sembilan
Pahang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Singapore
Terengganu
MaleisiŽ Specialisten
MaleisiŽ met kinderen
Auto/Bus/Trein
Hotels Reserveren

orang utan

Reisverslagen
De Maleise Keuken
Golf & Golf Clubs
Rondreis MaleisiŽ
Reisaanbiedingen
Links
Contact
 KINABATANGAN RIVIER


De Kinabatangan rivier is de grootste en langste rivier in de Maleise deelstaat Sabah. Het strekt zich 560km uit van de Crocker Range in het zuidwesten van Sabah stroomt in het oosten in de Sulu Zee. De Kinabatangan rivier heeft ťťn van de rijkste ecosystemen ter wereld. Het stroomgebied in het laagland van de rivier is zelfs voor het grootste deel met bos bedekt. De uiterwaarden van de Kinabatangan heeft de grootste concentratie wilde dieren in de regio van Zuidoost-AziŽ.
Als je een excursie hebt geboekt over de rivier, heb je bij zonsopgang of zonsondergang de meeste kans om de wilde dieren te zien. Je zou zelfs  een Aziatische olifant of een Sumatraanse neushoorn kunnen zien, die langs de rivier door de bossen dwaalt. Optionele excursies, die hier gemaakt kunnen worden, zijn bijvoorbeeld nachtsafari's, of krokodillen, vogels en nachtdieren observeren. De rivier, die voor transport, handel en communicatie gebruikt wordt, is al eeuwenlang een belangrijke levensader voor de lokale bevolking. Bosproducten, zoals bijenwas, eetbare vogelnestjes, ivoor van olifanten en de neushoornvogel Casqued werden vroeger over deze rivier vervoerd om verhandeld te  worden. Tegenwoordig is dat verleden tijd.
Tegenwoordig zijn er ongeveer 20 palmoliefabrieken in het bekken van de Kinabatangan rivier, die de producten verwerken van de snel uitbreidende palmolieplantages. De olie wordt gebruikt voor de productie van margarine, zeep, veevoer, smeermiddelen en vele andere industriŽle en huishoudelijke producten.
Grootschalige commerciŽle houtkap en kleinschalige landbouw werd al in de vroege jaren 1950 langs de Kinabatangan rivier toegestaan. Dit op voorwaarde, dat de bevolking van Sabah hier zouden kunnen werken en zo voldoende geld zou kunnen verdienen.
Verschillende bosreservaten werden in de jaren 1970 gekapt, maar deze werden snel toegewezen voor gebruik van de landbouw.

De Orang Sungai is de oorspronkelijke bevolking, die langs de Kinabatangan leeft. Kleine gemeenschappen van de Orang Sungai leven langs de Kinabatangan rivier en zijn afhankelijk van het ecosysteem bij het vissen, garnalen vangen, of bij bosproducten zoals rotan, bijenwas, kamfer en eetbare vogelnestjes. Hun naam is hen gegeven ​​tijdens de koloniale overheersing door de Britten, die de gemeenschappen langs de Kinabatangan aanduidden, als Riviermensen (Orang= mens; sungai = rivier).
In de loop der jaren hebben zij zich geleidelijk gemengd met andere inheemse rassen en migrantengroepen, zoals de vroege Chinese immigranten, de Bugis uit IndonesiŽ, en de Suluks en de Cagayans uit de Filippijnen. Zij trouwden ook met deze andere bevolkingsgroepen.
De Orang Sungeui leeft nu grotendeels in verspreide nederzettingen langs de Kinabatangan van de boven- tot de benedenloop.


Orang Sungai

 

Kampung Sukau is een gemeenschap van ongeveer 1200 mensen uit 150 families, die allemaal het islamitische geloof aanhangen. De kampung is bereikbaar via een onverharde weg, een afslag van de belangrijke weg Sandakan - Lahad Datu. Een alternatief is met de boot, langs de oostelijke kust van Sabah varen.
Er zijn minimale bestaansbehoeften ​​in de vorm van kleine overheidskliniek en een basisschool. Elektriciteit is beschikbaar in het dorp, maar het aanbod is niet altijd hetzelfde. De stroom valt nog wel eens uit.
Er is nog steeds geen schoon stromend water en de dorpeling vertrouwen op het regen- en rivierwater uit de Kinabatangan.

 

 

Getting There
De reis over land van Sandakan naar Sukau bedraagt ongeveer 135 km, waarvan 42 km van de reis op gravel weg is, die u voert door palmolieplantages. Een rit van 350 km van Kota Kinabalu is ook mogelijk, maar deze zal tenminste zes uur duren.
Het vervoer kan worden geregeld door lokale touroperators.

 

 


  Sabah Hotel

Het Sabah Hotel ligt op de top van een heuvel, die uitziet over de stad Sandakan. Het hotel heeft 120 ruime kamers, die modern en comfortabel zijn ingericht.
De kamers zijn voorzien van kleuren tv met een in-house movie channel, zithoek, airco, IDD telefoon, minibar. De badkamer heeft een bad/ douche, toilet en een haardroger.
Het hotel heeft een zwembad met een kinderbad en poolbar. Verder beschikt het over een tennisbaan, squashbaan, sauna, stoombad, souvenirwinkel en beauty salon.
Vanuit dit hotel kunt u onder andere het wereldberoemde Orang Oetan reservaat bezoeken, een boottocht maken op de Kinabatangan rivier en de Gomantong Caves of de Turtle Islands bezoeken.


Kamers vanaf Eur 39 per nacht

Informatie/reservering

Sabah Hotel <click> 

 

   Ben van Wijnen

 

Copyright © 2001 - 2019 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite