WELKOM
in MALEISIň

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIň
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Satť (Satay)
Maleise Satť Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 

 

Hawker Stalls


Eten en drinken is heel veilig in MaleisiŽ. 

1. In tegenstelling tot de omringende landen, zoals Thailand en IndonesiŽ, is het kraanwater heel veilig. Dat men toch liever bronwater drinkt komt, omdat het een gewoonte van vroeger is en het kraanwater "Rotterdams" is. Fijnproevers zeggen: " Ik proef een beetje chloor". 
2. Omdat het water veilig is, is natuurlijk het eten ook veilig. Daar wordt immers alles mee schoongemaakt en gekookt! Je kunt in MaleisiŽ dus bij de straatrestaurantjes (hawkers) heerlijk en goedkoop eten. Ga je gang en geniet van de culinaire hoogstandjes!!!

Eten kun je in MaleisiŽ  in elke prijsklasse. De dure vijfsterren of viersterren hotels bieden dure restaurants (Japanse, Italiaanse e.d) tegen westerse prijzen. Een goede kwaliteit is dan ook gegarandeerd. 
Toch is eten buiten de deur van het hotel zeer aan te bevelen. Het scheelt niet alleen in enorm in prijs, maar het is toch ook leuk om met de mensen van het land in aanraking te komen. 
Waar Nederlanders zo vaak bang voor zijn, is: "Word ik er niet ziek van?" of "Is het wel betrouwbaar?" Daar hoeven we in MaleisiŽ niet zo bang voor te zijn. Niemand stapt immers toch geen smerige restaurant binnen? Tevens staan de restaurants onder controle van het Ministerie van Volksgezondheid. Vaak zie je boven een restaurant een bordje hangen met daarop de tekst: "Goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid".
In principe zou je het kraanwater in Kuala Lumpur en Penang kunnen drinken. Ik doe dat dan ook, wanneer ik een erge dorst heb, maar er zit een chloorsmaak aan. Je kunt dus beter voor op je kamer een fles mineraalwater kopen. Deze zijn niet duur, mits je geen Franse neemt. Je tanden poetsen en spoelen kun je gemakkelijk met kraanwater.
Water, koffie, thee en limonades zijn goedkope dranken in MaleisiŽ. Duur zijn de alcoholische drankjes. Een blikje bier in de supermarkt kost ca. €  1,75, terwijl het in een restaurant het dubbele kost. De kroon spannen de 5-sterren hotels, waar een pilsje al gauw €  4,00 kost. Voor cocktails betaal je ongeveer €  6,00.
Er leven ca. 30% MaleisiŽrs, ca.30% IndiŽrs, en ook 30% Chinezen in MaleisiŽ. We vinden naast Maleise, dus ook Indiase en Chinese restaurants. Er is dus een grote diversiteit in voedsel. Vooral het eiland Penang staat bekend om haar "food"
.
Het is een enorme ervaring, wanneer je eens in een  "hawkers centre" gaat eten. Penang heeft twee heel bekende: "Gurney Drive" en "Red Garden". Uiteraard zijn er nog veel meer.
De etenstijd ligt ongeveer tussen 6 en 9 uur 's avonds. Kom je later, dan zou er wel eens iets "op" kunnen zijn. Sommige centra adverteren, dat ze 24 uur open zijn, maar laat je niet verleiden tot "laat" eten. Dan zijn sommige stalletjes gesloten of is het eten op.

 

     


Hoe gaat het er aan toe bij deze hawkers stalls (eetstalletjes)?


Hawker stalls vind je buiten op straat, bij elkaar gegroepeerd. Meestal in een cirkel, waar de tafeltjes in het midden staan.. Deze tafel heeft een nummer, bijv 21. Eťn van jullie gaat het de portemonnee aan deze tafel zitten. De anderen gaan bestellen bij de hawker stalls. Deze staan in een kring of op een rij om of bij de tafeltjes. 
Zij verkopen allemaal iets anders. De ťťn verkoopt vis, de andere verkoopt varkensvlees, de volgende groente. Weer een ander verkoopt drank of een exotisch Indiaas gerecht. Kortom: er is een keur aan keuzes.
Je bestelt iets bij een "stall" en gaat naar een volgende om iets uit te zoeken. Zo kies je van alles iets uit. In ieder geval tot je genoeg te eten hebt. Vergeet niet om een drankje te bestellen! Daarna kun je rustig terugkeren naar tafel "21".
Ondertussen heeft degene met de portemonnee ook niet stil gezeten. Terwijl jullie nog aan het uitzoeken waren, heeft de eigenaar van de eerste kraam jouw gerecht reeds gebracht en is er aan tafel afgerekend. Bij terugkeer zie diverse, bestelde gerechten al op tafel staan. Eet smakelijk! Tip is men niet gewend! 
Wat opvalt is, dat de vis op een blauw (plastic) bord is geserveerd; varkensvlees op een wit; groente op een geel; het Indiase gerecht op een groene. Deze kleuren zijn willekeurig keurig door mij gekozen. 
Na het diner worden de borden en het bestek in een grote teil verzameld. De eigenaar van vis-stall komt zijn blauwe borden uit de teil halen om ze vervolgens af te wassen en af te drogen. Aan de kleur herkennen de eigenaren hun borden en zo worden ze allemaal weer door henzelf afgewassen.
Vaak kun je nog een souveniertje kopen bij zo'n food-centre en kunnen kinderen een ritje op een paard maken (Safari).
Logeer je op Penang, dan kun je het makkelijkst naar Safari (nabij shopping centre Stop 1, waar veel taxi's staan en bussen stoppen) of naar Gurney Drive.

WELKOM
in
MALEISIň

 

 

 

Vertel een vriend(in) over deze site: