WELKOM
in MALEISIň

 

  

 BESTEMMINGEN
 
HOME
Kuala Lumpur
Cameron Highlands
Langkawi
Langkawi Excursies
Melaka
Penang
Penang Excursies
Perhentian Eilanden
Redang Eiland
 JUNGLE /OERWOUD
 
Flora en Fauna
Nationale Parken
Do's and Don'ts
Endau Rompin
Taman Negara
 Reizen in MALEISIň
 
Geld Wisselen
Algemeen Vervoer
Afstanden/ reistijd
Bussen
Rent a Car
Trein: Jungle Trein
Trein: East - Oriental
Vliegen
Reizen met kinderen
 ETEN en DRINKEN
 
Drinken
Hawker Stalls
Satť (Satay)
Maleise Satť Saus
 DEELSTATEN
 
Johor
Kedah
Kelantan
Kuala Lumpur
Labuan
Melaka
Negeri Sembilan
Pahang
Penang
Perak
Perlis
Sabah
Sarawak
Selangor
Terengganu
 Actieve Vakanties
 
Formule 1
Fietsen
Fietsen Kuala Lumpur
Fietsen Penang
Pretparken
Golf
Grotexpedities
Batu Caves
Homestay
Klimmen
Legoland
My Second Home
Nationale Parken
Rafting
Strandvakanties
Strandvakanties
Duiken
Vissen (Sportvissen)
Wandeltochten
Wandelen Georgetown
Watersport
Tokkelen of Zip Line
 FESTIVITEITEN
 
Belangrijke Feesten
Nationale Feestdagen
De Koning
 AIRLINES
 
Intern. Airlines
Malaysia Airlines
Air Asia
Berjaya
Firefly (Schiereiland)
MASwings (Borneo)
Malindo Air
 DIEREN
Zeeschildpadden
Sumatraanse Neushoorns
Orang Oetans
Olifanten
Honingbeer/ Zonnebeer
 MULTIMEDIA
Filmpjes
Landkaarten
 REISTIPS
 DE REGIO
 PARKING SCHIPHOL
 TOUROPERATORS
 BOEKEN
 BROCHURES
 RONDREIS
 LINKS
 FAQ
 PRIVACY BELEID
 
 

Duiken

DuikenDe marineparken van MaleisiŽ, die beroemd zijn geworden om hun grote veelvoud aan en uiterlijke schoonheid, zijn in het hartje van het Indo-Pacific zeebekken gelegen. Duikers, die enthousiast zijn, wordt de mogelijkheid geboden, enkele van de mooiste oceanische plekjes ter wereld te ontdekken. 
Sinds MaleisiŽ in de jaren 1996 en 1997 de Aziatische DEMA-Show (Diving and Equipment Manufacting Association) had geopend, kwamen steeds meer professionele en  vrijetijdsduikers naar MaleisiŽ, om zijn fascinerende onderwaterwereld te leren kennen. Met zijn verschillende duikplaatsen voor voor beginners en gevorderden is MaleisiŽ werkelijk een paradijs voor duiksportvrienden.
Toegelaten duikagentschappen bieden kant en klare duikpakketten voor ieder portemonnee. Premium-Packages houden o.a. in, dat men bij luchthaven wordt afgehaald, een transfer naar de mooie duikplekjes, verzorging, overnachting en een enkele duik. Als alternatief kan men ook kiezen voor een "Alleen duiken" pakket. Ideaal is een duikvakantie van een week, aangevuld met 5 - 7 dagen sightseeing en ontspanning. 

DuikenDe oostkust van het schiereiland MaleisiŽ, als ook Sabah en Sarawak bieden wondermooie, opwindende duikplaatsen. De ligging aan de Zuid-Chinese Zee leidt tot een grotere verscheidenheid aan zeedieren en planten, dan andere plaatsen op de
wereld. Bovendien is het zicht, in vergelijking met andere locaties in de wereld, in MaleisiŽ veel beter. 

 


Duiken

Pulau Payar is ťťn van de 99 eilandjes rondom Langkawi. Daar is het eerste Marine Park aan de westkust van MaleisiŽ gesticht. Hier vind je vele met uitsterven bedreigde soorten weer terug, die in het Marine Park bescherming hebben gevonden.
Lokale duikcentra in Langkawi bieden excursies naar het Marine-Park aan, dat zich midden tussen de eilanden Pulau Langkawi en Penang bevindt, waar de voor de Indische Oceaan karakteristieke zeefauna overheerst.

Duiken
Telku Nipah en Coral Beach in Pangkor hebben reusachtige koraalriffen, welke grotere zeedieren aantrekken.
Langs de eilanden aan de oostkust bij Johor wemelt het van zeedieren. Rondom Pulau Tinggi is er een groot aantal  verschillende vissen, die men ook fotograferen kan. Pulau Rawa en Pulau Tengah zijn beroemd om hun witte koraalriffen.

In de zee voor Lanjut, 20 km van Kuala Rompin in Johor verwijderd, vindt men twee scheepswrakken, die door duikers onderzocht kunnen worden. Eťn daarvan is een Japans fregat uit de Tweede Wereldoorlog, die voor Pulau Berhala gezonken is.
Duiken

Pulau Redang in Terengganu, is de grootste van een groep eilandjes in het Redang Marine Park en biedt  wereldwijd ťťn van de best ontwikkelde koraaltuinen. Redang is  50 km voor de kust van Kuala Terengganus gelegen. De overtocht met de boot vanuit Marang naar het eiland duurt ongeveer twee uur. 

DuikenDe Pulau Tioman Archipel voor Pahang heeft derhalve de mooiste weekkoralen van de hele streek. De Magicienne Rock is een verborgen rif ten noorden van Tioman, waar reusachtige roggen bezichtigd kunnen worden.
Voor beginners zijn de eilanden aan de oostkust het meest geschikt. De verschillende steden en dorpen bieden na een duikperiode een goede afleiding voor ontspanning.

DuikenKota Kinabalu, de hoofdstad van Sabah, is voor duikers een belangrijk tussenstation op de weg naar Layang Layang en Mabul. Ze is echter ook de bezitter van het Tunku Abdul Rahman Park. Dit Park is 50 vierkante kilometer groot en werd in 1974 Nationaal  Park verklaard. Het bestaat uit vijf eilanden Gaya, Sapi, Manukan, Sulug en Mamutik.
Vlak water en zijn overweldigende koraaltuinen maken dit tot een populair "thuis" voor zeldzame vissen en ook voor inktvissen. De beste tijd om te duiken is tussen maart en oktober. Ter plekke zijn verschillende duikcentra gevestigd, die duiktochten en de nodige equipement beschikbaar stellen.

DuikenLabuan, dat 8 km voor het vasteland van Sabah ligt, is de ideale standplaats voor hen, die naar wrakken willen duiken. Vier scheepswrakken, namelijk de Blue Water, Cement, Amerikaanse en Australische wrakken zijn toegankelijk. De verkenning van het binnenste van het schip, moet uit veiligheidsoverwegingen alleen door ervaren duikers ondernomen worden. Naast de wrakken zijn ook nog een aantal verschillende vissen te bewonderen.

 Layang Layang, een atol, dat in de oceaan 300 km ten noordwesten van Sabah is gelegen, heeft adembenemende koraaltuinen zeedieren zoals de hamerhaai, die in het bijzonder tussen april en mei dikwijls geobserveerd kan worden. Bovendien is het eiland een toevluchtsoord voor vogels, die hier
eveneeDuikenns bekeken kunnen worden. Duikperiode:

DuikenDe veel voorkomende regenbuien van december tot maart hebben natuurlijk invloed op zeedieren, die je wilt bekijken, maar ook op het zicht in het water. Dit is in het bijzonder het geval bij  Pulau Redang (Terrengganu),  Pulau Perhentian (Terrengganu) en Pulau Tioman (Pahang). Het Layang Layang atol voor Sabah is van november tot maart is op grond van sterke golfslag heftige regenval gesloten. 
Duiken

Sabahs eiland Mabul, maar ook het Tunku Abdul Rahman Park zijn het gehele jaar open, omdat beschut liggen tegen het vasteland van Borneo. De watertemperaturen komen zelfden onder de27įC. Het zicht in het water is ideaal, bijna altijd ongeveer 30 meter.Uitrusting:

DuikenAlles, wat je voor het duiken nodig hebt, kan ter plekke bij de lokale duikschoof of duikcentrum gehuurd worden. Het wordt aanbevolen, zich reeds twee weken voor het duiken bij de duikschool te melden  en de uitrusting alvast te reserveren. Laat u zich ook een bevestiging sturen, bijvoorbeeld per fax.
In de warme tropische wateren van MaleisiŽ biedt een drie millimeter dikke zwemuitrusting genoeg bescherming, omdat de temperaturen zelden onder de 23įC komen.
Duiken

Drukkamers zijn in MaleisiŽ aanwezig. De Maleisische marine heeft  er twee in bedrijf, in Lumut en Labuan, Duikers in Borneo hebben een tweepersoons kamer.Regels:

DuikenDuikers moeten hun duikdiploma, als ook hun duiklogboek tonen, voor ze aan een een duikexpeditie kunnen deelnemen. MaleisiŽ erkent PADI-, NAUI-, SSI- en BSAC-diploma's. Duikscholen houden zich het recht voor, de deelname aan een opfrissingcursus  te verlangen, als er geen duiken in de laatste 12 maanden zijn gedaan.
Alle duiken moeten met een partner uitgevoerd worden. Allťťn duiken is niet toegestaan. De meeste duiken gaan niet dieper dan 130 voet, oftewel 40 meter diepte. Als men 's nachts wil duiken, zijn daar speciale bewijzen voor nodig. Men moet echter het water op z'n laatst om 22.00 uur weer verlaten hebben. 
Duiken
De meeste duikscholen houden zich het recht voor, afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de duikende persoon, hem het duiken te weigeren. Het wordt aanbevolen om de aanwijzingen  van een professionele duiker op te volgen. Het afsluiten van een duikverzekering wordt sterk aangeraden.

Duikers moeten vÚÚr het begin van het duiken een afstandsverklaring tekenen.

 

WELKOM
in
MALEISIň