VISIT
MALAYSIA

 

Taiping
-- Taiping
-- Taiping Heritage Trail
-- Taiping Bus Station
-- Taiping Hotels
-- Taiping Shopping
-- Taiping Zoo
-- Taiping Bukit Larut
-- Mangrove - Kuala Sepetang
-- De Westkust
Home
Kuala Lumpur
Jungle
Penang
Langkawi
Melaka
The Highlands
The Islands
Johor
Pahang
Perak
Perlis
Kedah
Kelantan
Negeri Sembilan
Sabah
Sarawak
Singapore
Selangor
Terengganu
The East Coast
The West Coast

Hotel Reservation
Golf & Green Fees
Malaysia Cooking
Links
Contact
 BUKIT LARUT (MAXWELL HILL)
Ben van Wijnen


Een blik op Bukit Larut
 

Bukit Larut is het oudste "hill station" van MaleisiŽ en werd gesticht in 1884. Het ligt enkele kilometers buiten het rustige stadje Taiping in Perak. De voet van het "hill  station ligt slecht op enkele honderden meters verwijderd van de bekende Taiping Zoo.
Bukit Larut ademt boven op de berg een koloniale sfeer. In die koloniale tijd werd het "Maxwell Hill" genoemd en deze naam behield het tot 1979.
Daarna kreeg het de naam, die de lokale bevolking voorheen altijd gebruikte: Bukit Larut. 
Het onbekende "hill station" ligt ongeveer 1250 meter boven zeeniveau. 
Taiping en omgeving (Bukit Larut) behoren tot streken met de hoogste regenval van het hele land. Een aanbeveling is het dan ook om Bukit Larut in de ochtenduren te bezoeken. De regenval concentreert zich rondom Taiping meestal in de namiddag.

Links ziet u een foto van William Edward Maxwell (1846-1897), naar wie dit "hill station" genoemd is. Hij was een een assistent-resident in Perak, toen de Britten de koloniale overheersers waren.
Een jaar lang was hij waarnemend gouverneur van de Straits Settlements tussen 1893-1894.


Bukit Larut is niet zo ontwikkeld als de andere geroemde resorts, zoals de Cameron of de Genting Highlands, hoewel het veel meer de sfeer ademt van een koloniaal "hill station"! Het heeft bescheiden, uitnodigende bungalows met zorgvuldig onderhouden tuinen en een uitstralende sfeer van landelijke rust.
Sinds er geen privť-voertuigen worden toegelaten, word je naar boven gebracht in een 4-wheel drive jeep. 
Een landrover staat aan de voet van de berg klaar om je naar boven te brengen. Hij vertrekt ieder uur van 
8 uur 's morgens tot 6 uur in de middag. De rit naar boven duurt ongeveer vijfentwintig minuten en gaat over een smalle, bochtige weg. Deze weg heeft veel haarspeldbochten en met de aanleg werd in de Tweede Wereldoorlog begonnen en de weg was in 1948 geheel klaar.

 


De 4 -wheel drive Jeep vertrekt naar boven.


De weg slingert en draait door het maagdelijk oerwoud en de frisse groene geuren en kole lucht begroeten je , als je naar boven gaat. In vroeger tijd werd hier geŽxperimenteerd met thee- en koffieplantages, maar dat werd niet verder ontwikkeld vanwege transport en logistieke problemen. 
Halverwege de berg ligt The Tea Garden House. Dit maakte vroeger deel uit van een theeplantage. Het uitzicht vanaf hier is geweldig. Je kunt het stadje Taiping met zijn Lake Gardens duidelijk zien liggen, maar ook de voorstadjes Aulong en Simpang en de 19kmlange weg van Taiping - Port Weld Road.


Een blik op Taiping, Kuala Sepetang (aanradertje) en de Straat van Melaka


Op de top wordt je getrakteerd op een spectaculair uitzicht op de Westkust van het schiereiland. Op heldere dagen is het zelfs mogelijk om de kustlijnen te zien van de eilanden Pangkor en Penang.
Buki Larut is bedekt met een kleurrijke flora en fauna. Nergens in MaleisiŽ vind je zo'n grote keuze van bloemen bij elkaar: rozen, dahlia's, boterbloemen, viooltjes, en goudsbloemen. In dit koele klimaat groeien ook de hoogste zonnebloemen van het land, naar men zegt. Dicht bij de top is ook nog een waterval.
Er is op de berg een grote verscheidenheid aan vogels. Het beste pad voor "bird watchers" is de Gunung Hijau Trail, die als een spiraal naar de top van de Gunung Hijau loopt. De Gunung Hijau is ťťn van de pieken van dit "hill station". De ongerepte jungle is ook de woonplaats van de gibbons en eekhoorns, die hier leven, terwijl je ook verrast kunt worden door wilde orchideeŽn, de palmen met reuze bladeren als visstaarten en vele soorten adelaarsvarens.  
Behalve genieten van de bloementuinen, dieren of de mooie uitzichten, kunnen de bezoekers hier ook nog een partijtje tennis spelen. Op een hoogte van 1115 meter, net onder de wolken.
Het gerucht gaat, dat er verscheidene Sumatraanse tijgers hier nog door de dichte jungle sluipen. Ze slenteren dan op het terrein van het resort rond en het enige wat men dan de andere dag vindt, zijn de voetsporen, die ze hebben achter gelaten.

Er zijn op Bukit Larut enkele bungalows en een "rest house" te huur. De prijzen per nacht gaan van RM 38 voor een eenvoudige kamer tot RM 400 voor een luxe bungalow. Uiteraard kan zo'n bungalow onderdak bieden voor zo'n 8 personen. Het "hill resort" is een uitstekende plek voor hen, die van de rust en de stilte willen genieten en een schuilplaats boven de wolken zoeken. 


Taiping in de diepte. Het Cendana cafe bovenop Bukit Larut


Betty Heeremans was er in het voorjaar en schreef:

De berg Bukit Larut ligt op 1000 meter hoogte. Vanuit Taiping rijd je naar de toegangsweg, via de prachtige Lake Gardens. De top is niet bereikbaar met eigen vervoer. Eenmaal per uur rijdt een landrover (4-wheel drive) je naar boven (9,5 km), de weg is ook weer zeer bochtig en het gaat met een bloedgang, maar het was leuk.
Boven is niet zoveel te beleven, je staat er midden in de natuur. Er wonen geen mensen, er staan alleen enkele vakantiewoningen. Je kunt dus ook weer terug met de landrover, maar wij zijn gaan lopen. Een prachtige wandeling !!
We werden begeleid door vlinders, vogels, krekels, riviertjes, watervalletjes en gillende apen (van heel dichtbij gezien in de bomen) Een nadeel is dat je over asfalt loopt en dan merk je aan je spieren de volgende dag.

 

 

 

 


  Flemington Hotel

Gunstig gelegen in Taiping aan de Lake Gardens, is het Flemington Hotel een goede uitvalsbasis om deze levendige stad te ontdekken. Vanuit dit hotel kunnen gasten genieten van alles wat de levendige stad te bieden heeft. Voor mensen die er op uit willen, bevinden de attracties Taiping Lake Gardens, Bukit Larut, Mangrove bossen, vuurvliegjes, of het vogelreservaat Kuala Gula zich op korte afstand.
Bij het Flemington Hotel staan de excellente dienstverlening en superieure faciliteiten garant voor een onvergetelijk verblijf. Voor het comfort en gemak van de gasten heeft het hotel restaurants, lift, bar aan het zwembad op het dak, bar, Wi-Fi in de kamer en openbare ruimtes.
Alle accommodaties beschikken over doordachte voorzieningen om een ongeŽvenaard gevoel van comfort te garanderen. Het hotel biedt vele unieke recreatiemogelijkheden zoals de Lake Gardens (50 meter), zwembad (voor kinderen), zwembad (buiten), beide op het dak. Wat de reden van uw bezoek ook is, het Flemington Hotel is een uitstekende keuze voor uw verblijf in Taiping.

Kamers vanaf EUR 31 per nacht

Informatie/ Reservering

Flemington Hotel <klik>

 


 

   Ben van Wijnen

 

 

 

 

 

free
hit counter
Copyright © 2001 - 2018 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | Facebook: https://www.facebook.com/malaysite